Deyimler ve Atasözleri

Hem Nalına Hem Mıhına Ne Demek?

Hem nalına hem mıhına ya da bi nalına bi mıhına. Nabza göre şerbet vermek deyiminin eş anlamlısı olarak da bilinen “hem nalına hem mıhına” sözünün TDK’daki karşılığı, “karşıt olan iki yanı desteklemek” biçiminde verilmiştir.

Herhangi bir olay veya durumda iki taraftan birine destek olmak, bir görüşün fanatikliğini ve şiddetli savunuculuğunu yapmamak anlamına gelen “hem nalına hem mıhına” sözü, her telden çalmak anlamında da kullanılmaktadır.

Herhangi bir alanda; siyasi, ekonomik, kültürel veya sosyal alanlarda görüşleri belirlenemeyen/kestirilemeyen kişi veya kurumlar için “hem nalına hem mıhına” sözü kullanılmaktadır.

Tabiri caizse “eyyamcı” olan kişi ve kurumların yaptığı bu “hem nalına hem mıhına” davranışının en temel nedeni, bir görüşün veya tarafın aşırı tepkisini çekmemektir. Gününüzde kurumların yaptığı da esasen budur.

Bir nevi dengeleme siyaseti olan “hem nalına hem mıhına” davranışı, herhangi bir temeli olmayan veya herhangi bir görüşe yakın olup olmadığı konusu muhtelif (ihtilaflı) olan kişi ve kurumlar için sık sık kullanılır.

Nabza göre şerbet veren, eyyamcı olan veya “Aman Ali Rıza Bey ağzımızın tadı kaçmasın” usulünde bir siyaset izleyen kişi ve kurumlar için “hem nalına hem mıhına” tabiri, tabiri caizse “cuk” diye oturur.

Her ne kadar “omurgasız” sözü bu günlerde çok farklı alanlara kaysa da “hem nalına hem mıhına” davranışı içinde bulunan kişi ve kurumlar için “omurgasız” sözü çok abes kaçmayacaktır. Zira belirli bir dayanağı, sabit bir fikri veya kesin bir hükmü olmayan kişi ve kurumlar bir anlamda “omurgasız” olmaktadır.

Objektif denilebilir mi? Bir anlamda denilebilir. Eğer eşit zaman/alan ve eşit söz hakkı tanınmış, denge unsuru gözetilmiş ve netlik unsuru dikkate alınmışsa neden objektif olmasın?

(Objektif olup olmadığı konusunda aşağıdaki “Habercilikte Objektiflik” yazımızı okuyabilirsiniz)

Haberde Objektiflik Nedir? Objektiflik Unsurları Nelerdir?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.