Deyimler ve Atasözleri

Aba Vakti Aba; Yaba Vakti Yaba Ne Demek?

Aba vakti aba; yaba vakti yaba alan yanılmaz ya da Aba vakti aba; yaba vakti yaba al. Türk edebiyatının önemli türlerinden biri olan atasözleri arasında en nadide örneklerinden biri de “Aba vakti aba; yaba vakti yaba alan yanılmaz” sözüdür. Peki Aba vakti aba; yaba vakti yaba alan yanılmaz ne demek? Aba vakti aba; yaba vakti yaba alan yanılmaz sözünün anlamı nedir?

Aba vakti aba; yaba vakti yaba alan yanılmaz sözünün anlamı, bir şeyi alırken veya bir şeyi yaparken kişinin söz konusu iş için uygun vakti bilmesi gerektiğidir. Atasözünde anlatılmak istenen en önemli şey bazı şeylerin belirli bir zamanı vardır ve söz konusu şeyleri yapmak için belirli bir zaman aralığını kollamak gerekir.

Atasözünde aba; giyilecek eşya, giysi anlamında iken yaba; tarlalarda kullanılan bir tür kaldıraç anlamındadır.

Burada anlatılmak istenen en önemli şey bazı şeylerin belirli bir vakit içersinde yapılması gerektiğidir. Örneğin aba vakti aba almayan; yaba vakti de yaba almayan birisi yanılır. Yanılmasının sebebi aldığı şeyleri vaktinde almamasıdır.

Kişi, planladığı şeyleri vaktinde almalı veya planladığı şeyleri vaktinde yapmalı. Atasözünde anlatılmak istenen en önemli şeylerden biri de budur. Sadece almak anlamında değil yapmak ve uygulamak anlamında da “vakit” önemli bir olgudur. Kişi, yapacağı şeyleri vaktinde yapmalıdır.

Bu sözü gündelik yaşamda çoğu yerde kullanabiliriz. Dinde bile. Örneğin vaktinde kılınan bir namaz ile vaktinde kılınmayan bir namaz bir mi? Veya ikisinin sevabı aynı mı? Elbette ki değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.