Tablo Analizi ve Yorumu

Henri Matisse – Dessert: Harmony in Red

Bir Rus koleksiyonerden resim siparişi alan Fransız sanatçı Henri Matisse, bu siparişin üzerine ortaya bir şah eser çıkarmıştır. Rus koleksiyonerin mavi renginin hakim olduğu yemek odasına uygun bir eser yapması yönünde Matisse’e ricada bulunur. Eser, 1908 yılında tamamlanır. “The Dessert: Harmony in Red” ismindeki bu eser, tablo analizi ve yorumu kategorimizdeki konumuzu oluşturuyor.

180’e 220 cm ebatlarında resmedilen tabloda hakim olan renkler arasında her ne kadar mavi göze çarpsa da eserde asıl hakim olan renk kırmızıdır.

Eserde en çok dikkati çeken unsurların başında tablonun önemli bir bölümünü kapsayan yemek masası. Yemek masası, tabloda kırmızı bir örtüyle kaplanmış ve örtüdeki çiçek desenleri ise yine tabloda en çok dikkati çeken unsur. Aynı zamanda, örtüdeki kırmızı rengi ve örtüdeki desenlerin harmonik hareketleri kendini duvarda da belli ediyor. Örtüde yer alan unsurların devamı, duvarda da aynı hareketlerle devam ediyor. Matisse, bu geçişi bizlere ustalıkla sunmayı başarmış.

Tablodaki diğer dikkati çeken unsur ise tabağın içindeki meyvelerin ve şarap sürahisinin dağınık ve özensiz olduğu. Eserde görülen tek figür olan hizmetçi kadın ise bu dağınıklığa aldırmadan masanın düzenini sağlamakla meşgul. Tabloda yer alan en önemli duygu, bir gelişme (yemek) öncesi son hazırlıklar ve bunun telaşı. Fakat hizmetçi kadının bununla ters sakinliği ise tablodaki bir diğer tezat.

Tabloda iki sandalye bulunuyor. İlki tablonun sol köşesinde; diğeri ise hizmetçi kadının hemen arkasında. Tek bir figürü olan ve belirli bir odak noktası bulunmayan eserde ortada yer alan ayrıntılar ise izleyiciyi geometriye odaklıyor.

Henri Matisse, tabloda kırmızı bir örtü ve duvarla izleyicinin dikkatini çekmiş fakat tabloda okuyucuya nefes alacak bir alan da bırakmıştır. Tablonun sol üst tarafında yer alan peyzaj manzarasının ilk bakışta pencere mi yoksa bir tablo mu olduğu belli olmasa da pervazlardan bunun bir pencere olduğunu anlıyoruz. Matisse, bu ayrıntıyla resme derinlik kazandırmayı başarmıştır.

Resme genel olarak bakıldığında resim, kırmızı renginden ve dağınıklık ve karmaşadan ibaret. Fakat ortada yer alan dağınıklık, izleyicide bir an önce değişim isteği uyandırıyor. Bu ise hizmetçi kadın figürünü kıymetli kılıyor.

Henri Matisse’in bu eseri şu anda Rusya’da Hermitage Müzesi’nde sergileniyor.

Guernica

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.