Dikişler Ne Zaman ve Nasıl Alınmalı?
Ameliyattan veya vücudunuzdaki bir kesikten dolayı oluşan yaralarda en güvenli olarak kullanılan yöntem sütur yani dikiş atılmasıdır. Hastaların kafasında oluşan en büyük soru işaretlerinden biri de ‘Dikişler ne zaman alınmalı?‘ sorusu olacaktır. Bu soruya detaylı bir şekilde adım adım cevap vermeye çalışacağız. Tahmin edileceği üzere dikişin ne zaman alınacağı yaranın derinliğine ve vücudun hangi bölgesinde olduğuna göre değişiklik göstermektedir.
Yazıdaki tüm adımları dikkatlice okuyunuz. Bu makale genel bilgi niteliğindedir ve size en iyi yardımcı olabilecek kişinin uzman bir hekim olacağını unutmayınız.
Yara kelimesi vücudun herhangi bir bölgesinde (deri ya da herhangi bir organ) doku bütünlüğünün bozulması manasına gelmektedir.
Deriyi kapatmanın zımba, yapışkan maddeler ve yapıştırıcı şeritler gibi farklı yolları da vardır. Hangisinin kullanılacağı yaranın şekline, hangi bölgede olduğuna ve boyutuna bağlı olacaktır.
Dikişleri genel olarak iki kısıma ayırabiliriz bunlar:
Emilen Dikişler
Bu dikiş türleri adından da anlaşılacağı gibi belli bir süre sonra vücut tarafından emilecektir. Dikiş alma işlemine ihtiyaç yoktur.
Emilmeyen Dikişler
Bu dikiş türü vücut tarafından absorbe edilemeyeceği için belli bir süre içerisinde vücuttan alınması gerekir. Dikiş ne zaman alınmalı sorusuna birazdan cevap vereceğiz. Sütur alınma zamanı hastanın durumu ve daha da önemlisi yaranın vücudun hangi bölümünde kullanıldığı önemlidir. Dikişin geç alınması da bazı problemleri beraberinde getirebilir. Örneğin, çok geç alınan bir dikiş bölgenin enfeksiyon kapmasına sebebiyet verebilir.
Dikiş Nasıl Alınmalı?
Dikiş atıldıktan hemen sonra dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.
- Yara kuru ve temiz tutulmalıdır,
- Dikiş atıldıktan 48 saat sonra duş almaya genellikle izin verilir fakat yara olan bölgeye fazla su değdirmemeye dikkat edilmelidir,
- Doktorunuzun tavsiye ettiği antibiyotik dikkatli ve düzenli olarak kullanılmaya devam edilmelidir,
- Her iki günde bir pansuman yapılmalı, eğer bandaj ıslandı ise en kısa sürede kuru olanı ile değiştirilmelidir,
- Dikiş alınacağı zaman dikişi atan doktora görünmeniz daha mantıklı olacaktır.
Dikişler Alınırken yaranın kenarları antiseptik ile sterilize edilmeli
Sağlık profesyonelleri için sütur alma tekniği hakkındaki videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Dikiş Ne Zaman Alınmalı?
Yukarıda belirttiğimiz gibi dikişin ne zaman alınacağı vücudun hangi bölgesinde olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda dikişlerin ortalama alım sürelerini görebilirsiniz.
- Yüz: 3-5 gün
- Kafa: 7-10 gün
- Gövde: 7-10 gün
- Kol ve Bacaklar: 10-14 gün
- Eklem Yerleri: 14 gün
- Karın Germe Ameliyatı Sonrası: 14-20 gün
Dikişler tek seferde alınacağı gibi birkaç defada adım adım alınabilir. Örneğin ilk gidişinizde seyrek bir şekilde alınır, birkaç gün sonra kalan tüm dikişler alınmış olur. Alınan dikişlerin %5 civarı geri açılmaktadır. Bu yüzden dikiş alındıktan sonra ilk ay yarayı darbelerden korumak ve hassas davranmak önemli olacaktır. Bu noktada E vitamini kullanılması yaranın iyileşme hızını arttırmak konusunda faydalı olabilir.
Dikiş Alırken Acır mı?: Dikiş alma işlemi dikkatli bir şekilde yapıldığı zaman tamamen acısız bir işlemdir. Sadece hafif bir yanma veya ipin çekilmesini hissedebilirsiniz o kadar.
Eğer Dikiş Alındıktan Sonra aşağıdaki problemlerden biri ile karşılaşırsanız hekiminize başvurun:
- Bölgenin ödem yapması
- Kızarıklık
- Artan ve kısa sürede geçmeyen ağrı
- Bölgenin iltihaplanması
- Yaranın tekrar açılmaya ve kanamaya başlaması