Fransız Empresyonist Berthe Morisot’un “La Lecture” Adlı Eseri
Berthe Morisot, tarihteki ilk “kadın izlenimci” veya empresyonist olarak önemli bir figürdür. Berthe Morisot, 47 yaşında orijinal ismi “La Lecture” İngilizce karşılığı “Little Girl, Reading” olan bir tablo tamamladı. Aynı zamanda tablo, ünlü ressam Eduard Manet ile tanışmasından 20 sene sonra, zatürre nedeniyle ölmesinen 7 sene evvel ressam tarafından tamamlanmış.
1841 yılında Fransa’da dünyaya gelen Berthe Morisot, Fransız resmine verilmiş bir doğa armağınıdır. ‘Empresyonizm‘ dediğimiz İzlenimcilik akımının ilk kadını olarak bilinen Berthe, yine bir İzlenimcilik ustası olan Edouard Manet‘le sıkı dostluk kurdu ve uzun süre ona modellik yaptı. Bir süre sonra da Manet’in erkek kardeşi erkek Eugene ile evlendi. Baldızı Berthe’yle yıllarca resim tekniği üzerine çalışan Edouard, Berthe’nin bazı eserlerinde yer edindi.
Fransız ressam Berthe Morisot, 1841 yılında dünyaya geldi ve Fransız resminin önde gelen isimleri arasında önemli bir yer edindi. Berthe Morisot, Türkçeye “izlenimcilik” olarak geçen Empresyonizm akımının en güçlü isimleri arasında yer aldı ve yine izlenimcilik akımının öncülerinden olan Edouard Manet ile arasında sıkı bir dostluk yaşandı. Morisot, ayrıca Manet’ye modellik de yaptı. Daha sonra Manet’nin erkek kardeşi olan Eugene ile hayatını birleştirdi. Edouard Manet, Berthe Morisot’un eserlerinde de yer aldı.
1878 yılında, daha sonra kendisi gibi ressam olacak olan kızı Julie’yi dünyaya getiren Berthe Morisot, doğumundan 10 yıl sonra La Lecture adlı eserini tamamladı. Eserde 10 veya 12 yaşlarında olan bir kız çocuğunun kitap okuduğu görülmektedir. Eserde yer alan kız çoçuğunun ismi Julie Bonnard olarak yer alsa da kız çocuğunun Berthe Morisot’un öz kızı olduğu anlaşılıyor. Berthe Morisot, yine birçok kaynağa göre eseri Fransa’nın Mezy kentinde yaptığı tahmin ediliyor.
Eserin Ebatları
72.4 cm | 92.7 cm
Eser Nerede Sergileniyor?
Eser, Florida’daki Güzel Sanatlar Müzesinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Tablo Analizi ve Yorumu
Berthe Morisot’un bu eserinde en çok dikkat çeken nokta, renklerin ve detayların gözü yeterince yorması ve dikkati dağıtmasıdır. Eserde, bahçeye nazır bir oda ya da balkon gibi bir alanda kitap okuyan küçük bir kız çocuğu var. Resimde, kitabı okuyan kız çocuğunun arkasındaki sandalye gayet dik ve kız çocuğu, dikkatli bir şekilde kitaba odaklanmış.
Resmin odak noktasına resmedilen kız çocuğu, sakinliğin örneği gibi durmakta. Fakat burada kız çocuğunun görüntüsü (yaşı itibariyle) ile sakinliği bir tezat oluşturuyor.
Bu, resmin merkezine yerleştirilen kız çocuğunun iyi eğitim almış ya da iyi bir ortamda yetiştirilmiş olduğu “izlenimini” veriyor. Kız çocuğunun üzerindeki elbise de bunu kanıtlar cinsten.
Resimde tezatı ön plana çıkaran bir diğer önemli detayı ise kafesin içinde yer alan papağan. Sakinlik ve asilik ile resimde bir papağanın olması tezat teşkil ediyor.
Resimde her ne kadar kalın fırça darbeleri kullanılmış ve bu durum da sulu boya ile yapılmış izlenimini verse de tabloda “yağlıboya” kullanılmış.
Resimde havanın ilkbahardan veya yazdan kalma olduğu net bir şekilde belli oluyor. Resimde kullanılan;
- Kız çocuğunun kafasındaki kurdele,
- Ağaçların yeşil renkte olması,
- Bahçeyi çeviren çitlerin mavi rengi
izleyicide yaşama sevinci ve hayata bağlılık oluşturuyor.