Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

İkinci Dünya Savaşı Sırasında Türkiye’de Meydana Gelen Önemli Askeri Gelişmeler Nelerdir?

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye pek çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeleri ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel olarak dörde ayırabiliriz. Daha önceki yazımızda İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de meydana gelen önemli ekonomik gelişmelerden bahsetmiştik. Bu yazımızda da İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de meydana gelen önemli askeri gelişmelerden bahsedeceğiz. Peki İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de meydana gelen önemli askeri gelişmeler nelerdir?

Bilindiği üzere İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye üzerinde etkisi oldukça büyük oldu. Türkiye her ne kadar savaşa son anda ve de kağıt üzerinde katılmış olsa da savaşın olumsuz etkilerini oldukça derinden hissetti. Bu olumsuzlukların en başında elbette ki askeri gelişmeler yer alıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın ayak seslerinin duyulduğu 1930’un ikinci evresinde Türkiye, İngiltere ile 1938 yılının Mayıs ayında 6 milyon sterlinlik silah alımı kredisini içeren bir “Askeri Kredi Anlaşması” imzalamıştır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de yaşanan en önemli gelişmeler arasında Fevzi Çakmak’ın ismini verdiği “Çakmak Hattı” oldukça büyük bir yer tutuyor.

Çakmak Hattı Nedir?

Çakmak Hattından bir görüntü.

II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin anlaşılması üzerine Türkiye’nin Almanlar tarafından gelebilecek olası bir tehlikeye karşı düşmana Trakya sınırında karşı koymak maksadıyla Çatalca’da kurulan bir savunma hattıdır.

Hat, Marmara Denizinden Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Aynı zamanda Almanya’nın Yunanistan’ı işgal etmesi ile hattın işlevi ortadan kalkmıştır. Almanlar her ne kadar Bulgaristan’ı işgal etse de Meriç Nehrinin güney sınırlarını takip ederek Teselya bölgesine doğru ilerleyişini sürdürmüş, Türkiye’yi pas geçmişlerdir.

Kars-Sovyet sınırında nöbet tutan Mehmetçik.

Öte yandan savaşın Almanya’nın Polonya’yı top atışları ile dövmesinin ardından 1939 yılında başlamış ve Türkiye, ilk hamle olarak seferberliğe gitmiştir. Seferberlik kapsamında 1.300.000 kişi silah altına alınmıştır.

Ayrıca İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de meydana gelen en önemli gelişmelerden biri de Refah adlı geminin batırılması olayıdır. Olay tarihe “Refah Şilebi Olayı” olarak geçmiştir.

Refah Şilebi Olayı Nedir?

İkinci Dünya Savaşı henüz başlamadan önce Türkiye’nin İngiltere’den sipariş ettiği deniz araçlarını teslim almak üzere yola çıkan “Refah” adlı geminin batırılması olayıdır.

Dönemin Cumhuriyet Gazetesinden olayla ilgili bir manşet.

Refah (şileb; bir gemi türü) gemisi, Mersin Limanından Mısır’ın İskenderiye Limanına giderken bir gece vaktinde atılan torpido sonucunda Akdeniz’in sularına boğulmuştur. Gemideki 150’ye yakın mürettebat şehit olmuştur.

Konuyla ilgili olarak diğer yazılarımız;

İkinci Dünya Savaşı Sırasında Türkiye’de Meydana Gelen Önemli Ekomik Gelişmeler Nelerdir? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.