Gündem

İstanbul Şehir Üniversitesi Kuruluş Tarihi ve Amacı

Bugünlerde fazlaca gündemde olan ve adı hacizlerle duyulan İstanbul Şehir Üniversitesi ve kuruluşu hakkında, ne zaman kurulduğu, kimler tarafından kurulduğu, ilk kurulduğundan amacı ve kuruluş aşamasında kimlerden destek aldığı hangi Başbakan döneminde ve desteğiyle kurulduğu sorularını yazımız da cevaplayacağız.


İstanbul Şehir Üniversitesinin kendi sitesinden aldığımız bilgilere dayanarak üniversitenin “Bilim ve Sanat Vakfı” tarafından “vakıf üniversitesi olma” hedefiyle yola çıkmış ve 2010-2011 akademik yılında öğrencilerle buluştuğu yazmaktadır.

Bilim ve Sanat Vakfı hakkından geniş Bilgi için yazımızı inceleyin;

Şehirin Kurucu Vakfı: Bilim ve Sanat Vakfı

2010-2011 öğretime başkandan önce fiili kuruluş çalışmalarına 2007 yılında başlayıp, 2008 tarihinde “Kamusal Kimlik” kazandı. Bu süreç içerisinde kendini üniversite yolunda geliştirmek isteyerek “Araştırma-Geliştirme Grubu” öncülüğünde bir tartışma ortamı oluşturarak ana sorunlar ile uğraşıldı. Bazı isimler ile derinlemesine mülakatlara girişilerek akademi dünyasının ihtiyaçlarına en uygun üniversite modelini inşa etmek anlayışıyla yetkin isimlerle iletişime geçildi. Bu isimler arasında aşağıdaki ünlü isimlerde yer almaktadır;
Ahmet Davutoğlu, Akşin Somel, Fahri Aral, Teresa Doğuelli, Abdülkerim Kar, İsmail Erünsal, Nabi Avcı, Nüzhet Dalfes, Ensar Gül, Bahattin Akşit, Elisabeth Özdalga, Fethi Çalışır, Ayşe Ayçiçeği, Tayfun Atay, Halil Berktay, İskender Savaşır, Orhan Tekelioğlu, Gencer Özcan, Edibe Sözen, Cemal Kafadar, Nezih Erdoğan, Mustafa Aydın, Mithat Çelikpala, Suavi Aydın, Fuat Keyman, Mehmet Öz, Zeynep Direk, Levent Köker, Zafer Toprak, Mustafa İsen, Meliha Altunışık, Doğan Özlem, Ersin Kalaycıoğlu, Ali Fuat Bilkan, Mete Tunçay, Süleyman Seyfi Öğün, İlhan Kutluer, Kayahan Özgül, Süha Oğuzertem, Ömer Torlak, Ekrem Tatoğlu, Serdar Sayan, Sibel Arkonaç, Ziya Öniş, Haldun Evrenk, Seyfettin Gürsel, Kemal Madenoğlu, Nihat Erdoğmuş, Gültekin Yıldız, Nurullah Genç, Ömer Faruk Akyol ve Murat Güvenç gibi isimlerle buluşuldu.  

İstanbul Şehir Üniversitesi dünya genelinde çalışmalarıyla dikkat çeken, kaliteli öğrenci yetiştirmek için çalışan, çalışmalarını yurtdışında da sürdüren ve yurt dışına öğrenci gönderen ender üniversitelerden biridir.


İstanbul Şehir Üniversite şu an da 7 fakülte, 3 enstitü ve 1 meslek yüksek okulu çatısı altındaki lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora programları ile akademik faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversitenin akademik kadrosunu 114’ü yarı zamanlı, 306’ sı tam zamanlı olmak üzere toplam 420 kişilik kadro oluşturmakta.
2018-2019 akademik yılı itibari ile de 79 farklı ülkeden 800 üzerinde uluslararası lisans öğrencisini bünyesinde bulunduruyor.
Yurt imkanları Türkiye geneline göre yüksek olan 1260 kişilik yurtları Dragos kampüste 40 futbol sahası büyüklüğündedir. Bunun yanı sıra kapalı ve açık spor alanları, Türkiye üniversiteleri kütüphaneleri arasında e-arşive sahip okul olarak göze çarpmakta.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde şimdiye kadar ders vermiş bazı hocalar şunlardır: İsmail Kara, Kemal H. Karpat, Şerif Mardin, Mehmet Genç, Gökhan Çetinsaya, Ahmet Okumuş, İsmail Yaylacı, Nurullah Ardıç, Kadir Temiz, Ferhat Kentel, Alim Arlı, İshak Arslan, Vehbi Metin Demir, Cüneyt Kaya, Abdülhamit Kırmızı, Cengiz Kallek, Coşkun Çakır, Engin Akarlı, Yunus Uğur, Berat Açıl, Ahmet Faruk Aysan

Üniversite tarihi bunu gösterirken, böyle bir Üniversitenin neden hacizlik duruma geldiği ve şu an ki durumun ne olduğu hakkında ise bir sonraki yazımızda cevap bulmaya çalışacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.