Yemek

Kahvenin Doğuşu

Kahve, kokusuyla ve tadıyla hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Kökboyasıgiller familyasına ait kahve, Coffea cinsine ait tropik çalı türlerine ve tohumlarına, tohumlardan hazırlanan içeceğe verilen isimdir ve ağacın meyve çekirdeğinden elde edilir. Kahvenin tarihi ile beraber tarımı yapılan ilk kahve Arap kahvesi olmuştur. Farklı çeşitleri, işleniş biçimleri, kavrulma şekilleri, pişirilme ve demlenme yolları bulunmaktadır.

Günün Kahramanı Olan Kahve Nerede ve Nasıl Yetişir

Kahvenin doğuşu ile beyin uyarıcıları arasında en çok tercih edilen kahve, gün içerisinde sevilerek tüketilmekte. Kimimiz sabah uyanır uyanmaz uykumuz açılsın diye, kimimiz yemeğin üzerine keyif yapmak için kimimiz de günün yorgunluğunu atmak için bir fincan kahveden yudumlarız. Günümüzün kurtarıcısı olan kahve, tropikal iklimlerde yetiştirilir ve iki farklı türü vardır. Bunlar Arabica ve Robusta. Arabica orta içimde olmasından dolayı en çok tercih edilen türdür. Dünyada kahve üretiminde en önemli yere sahip ülkeler, tropikal iklimin hâkim olduğu ekvator çevresinde bulunur. Ve şimdi sizlere kahve üretiminde en önemli yere sahip 10 ülkeyi açıklayacağız. Gün içerisinde kahramanımız olan kahve, bakalım nerelerde yetişiyor.• Brezilya • Vietnam • Kolombiya• Endonezya • Etiyopya • Honduras • Hindistan • Uganda • Meksika• Guatemala

İlk sırada yer alan Brezilya, yaklaşık 150 yıldır en çok kahve üreten ülke konumunda. Kahve yetiştirmede önemli yere sahip ülkeleri öğrendik. Şimdi de kahvenin nasıl yetiştiğini, ağacın özelliklerini inceleyelim. Yaklaşık 5 ile 7 metre arasında boya ulaşan ağaç, yeşil renkli ve kaygan yapraklara sahiptir. Meyveler, yaprakların altında toplu halde bulunurlar. Ağacın çiçekleri beyaz renkte ve kokuludur. Ağacın meyveleri zeytine benzer görünüme sahiptir. Kahve ağacı yaklaşık 3-4 yaşına geldiği zaman meyve vermeye başlar. Kahve ağacından verim alınabilmesi için sıcaklığının 17 ile 23 derece arasında olması gerekir. Daha çok adaların kıyı kesimlerinde ve dağlık bölgelerin orta derecedeki yüksekliklerinde kolaylıkla yetiştirilir.

Kahve Hangi İklimde Yetişir ve Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Kahve ağaçları, tropikal iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Ağacın ne kadar su aldığı, gün içinde ne kadar güneş ışığı aldığı, toprağın cinsi ve nem miktarı kahvenin tadını etkilemektedir. Örneğin kahve ağacı etrafında herhangi bir meyve yetiştirilirse kahve, o meyvenin kokusundan etkilenecektir. Ya da ağacın etrafında, toprağında ateş yakılıyorsa o koku kahveye geçecektir.

Kahvenin doğuşu, insanların hayatına pek çok güzelliği getirdi. Kadın – erkek, genç – yaşlı demeden dünya üzerinde hemen hemen her ülke severek bu içeceği tüketiyor. Sevilerek tüketilen bu içeceğin ağacı düzenli olarak bakım istiyor. 3 – 4 yaşlarında meyve vermeye başlayan ağaç normalde 30 ile 40 sene kadar hiç ara vermeden meyve verir. Bu süre geçtikten sonra yavaş yavaş meyve vermeyi bırakır. Ama yapılan bakımlar sayesinde bir süre de verim alınabilir. Peki, bu bakımlar nedir?

• Belirli zaman aralıklarında ağacın budama zamanı geldiğinde, bu işten anlayan biri tarafından budanmalıdır.

• Meyvelerin toplanma zamanı geldiğinde vaktini geçirmeden meyveler toplanmalıdır. Toplanma vakti geçtiği zaman hem meyveler zarar görecek hem de ağaç bu durumdan etkilenecektir.

• Sulama işlemi yapılırken köklerine doğru sulanmalıdır. Meyveler ıslatılmamalıdır. Islanan meyveler tadını ve kokusunu kaybedebilir. Çekirdeğin dışını sarar meyve kısmı çok narin olduğu için sudan zarar görebilir.

• Toprak daima nemli olmalıdır.

Bu güzel meyvenin çekirdeğinden en iyi sonucu almak istiyorsak ona kibar davranmalıyız öyle değil mi? Çünkü kahve çekirdeği günümüzün kurtarıcısı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.