Kısaca: Sihizm Nedir? Sih Dini? Sihizm Tanrıları
Sihizm, Hindu gelenek ve göreneklerini, çok tanrıcılığı, puta tapıcılığı ve toplumu ayrıştıran kast sistemini ortadan kaldırarak, İslam ile Hinduizm arasında orta bir yol bulma teşebbüsünün bir ürünüdür. Sihizm, maya, samsara, mokşa gibi Hindu inançlarını kabul etmekle birlikte, tevhit inancınıtemel ilke olarak benimsemekle ,avatara ve kast anlayışlarını inkar etmekle Hinduizm’den ayrılır. Bununla birlikte Sihler İslam’ın ahiret anlayışını da benimsemez.
Sihizm’in, kurucusu Nanak’tır (1469-1539). İslâm’ın Hindistan’a girişiyle birlikte Hinduizm ve İslâm arasında uzlaşma zemini aranmıştır.Nanak,Hinduizm’in örf ve âdetleri ile kültürünü tasfiye etmek, çok tanrıcılık, putçulukve kast sistemini ortadan kaldırıp Hinduizm ile İslâm arasında orta bir yol bulmak istemiştir. Önceleri siyasî olarak başlayan bu girişimler,daha sonra dinî bir nitelik kazanmıştır. Müslüman mutasavvıfların etkisinde kalan Nanak,Kuzey Hindistan’da vaazlarda bulunmuş ve uzlaştırmacı(senkretik) Sihizm hareketini ortaya çıkarmıştır.
Nanak tarafından oluşturulan ve Sihizm olarak adlandırılan inanç sistemi, ortaya çıktığı tarihten 1708’li yıllara kadar on Guru (rehber, üstad) tarafından idare edilmiştir. İlk Guru Nanak’tan son Guru Gobind’e (1666-1708) kadar geçen sürede Sihizm gelişmiştir.
Gurular, ilk önce Nanakpanthi (Nanak Taraftarı), daha sonra Sih(öğrenci, mürit) olarak adlandırılmıştır. Sanskritçe Çishya sözünün Pencap lehçesinde aldığı şekil olan Sih sözü, Sanskritçe, öğrenci, çırak, mürit gibi anlamlara gelir. Sihlerin benimsediği sistem de Batılılarca Sihizm olarak adlandırılır. Sihler, kendi inanç sistemleri için Gurmat sözünü tercih eder. Sihizm’in eşanlamlısı olarak kullanılan Gurmat;Gur-Mat’tan oluşan birleşik bir kelimedir. Kelime olarak Guru, rehber, önder;Mat ise öğretim, öğrenim demektir. Gurmat, Gurunun öğretisini ve Guru tarafından ortaya konulan dinî ilkeleri ifade eder. Terim olarak Gurmat, Nanak ve sonraki dokuz Guru tarafından ortaya konulan inanç sistemini karşılar.