Halkla İlişkiler

KSS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) Nedir? Ne İşe Yarar?

Kurumsal sosyal sorumluluk nedir? Ne işe yarar? Neye göre belirlenir? Bu yazımızda kısaca kurumsal sosyal sorumluluğun ne olduğundan, ne işe yaradığından ve nasıl (neye göre) belirlendiğinden söz edeceğiz. 

Ne İşe Yarar? 

1-) Kurumsal İtibarın Yükselmesi 

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin en temel amacı kurumsal itibarın yükselmesini sağlamaktır. Örneğin Eti, bir kurumsal sosyal sorumluluk projesine imza attığında bundaki en temel amaç kurumsal itibarın yükselmesidir.

2-) Marka Değerinin Artması/Hisse Senetlerinin Yükselmesi 

Kurumsal itibarın yükselmesiyle birlikte marka değerinde de artışlar olacaktır. Bu da kuruma ekonomik açıdan çeşitli getiriler kazandıracaktır. Kurumlar, sosyal sorumluluk projeleri ile ekonomik bir amaç da güderler. Örneğin Coca-Cola bir kurumsal sosyal sorumluluk projesine imza attığında bunun ekonomik getirilerini düşünmek zorundadır. 

3-) İşgücünün Daha Sağlıklı ve Güvenli Olması 

Kurumsal itibarın yükselmesi ve marka değerinin artmasıyla kurumun insan kaynakları konusunda da sıkıntıları azalacaktır. Zira bu, işgücü piyasasında daha sağlıklı ve güvenli alımlar yapılmasına neden olacaktır. 

4-) Finansman Kaynaklarına Daha Kolay Erişme İmkanı 

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri sayesinde kurumlar çeşitli girişimlerde bulunduğu zaman finansman kaynağı olarak zorlanmazlar. Zira bu projeler ile credibility ve trust unsurlarını sağlamış olurlar. 

5-) Risk Yönetimi ve Şirket Yönetiminin Güçlenmesi

Risk yönetimi konusunda kurumsal sosyal sorumluluk projeleri şirketin yönetiminin güçlenmesine olumlu yönde katkıda bulunur. 

6-) Çalışanların Motive Olması 

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile söz konusu kurumda çalışanlar da motive olurlar. Bu projelerin en büyük getirisi de çalışanlarla yönetimi/kurumu bir arada tutmasıdır. 

7-) Müşteri Sadakati 

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin bir diğer olumlu yönü ise “costumer loyalty” yani müşteri sadakatinin sağlammış olmasıdır. 

😎 Paydaşların Güveninin ve İnancının Artması 

Kurumla doğrudan ilişki halinde olan shareholder ve stakeholder’ların kuruma olan güveninin artması da yine kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin en önemli yanıdır. 

9-) Rekabet Avantajı 

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile kurum rekabet gücünü artırır ve kendisine medyada daha çok yer bulur. Bu da kuruma rekabet avantajı açısından ciddi bir avantaj sağlar. 

KSS Neye Göre Belirlenir? 

1-) Varoluş Nedenine Göre 

2-) Ülkenin Gündemine Göre 

Hayır Hasenat İşleri KSS Olarak Sayılır mı? 

Değildir. Hayır hasenat işlerini kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.