Eğitim

Kültür Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Kültür balıkçılığı, “Türkiye’de Balıkçılık” başlığı altında sıralanan balıkçılık türlerinden üçüncü ve sonuncusu olan bir balıkçılık türüdür. Kültür balıkçılığı ne anlama gelmektedir? Kültür balıkçılığı özellikleri nedir? Kültür balıkçılığı nasıl yapılır? İşte kısaca Kültür Balıkçılığı

Türkiye’de kültür balıkçılığı, daha çok nehir kenarlarında ya da temiz su kaynağı sağlanabilecek yerlerde yapılmaktadır. Kültür balıkçılığı, kurulan balık çiftliklerinde balık yavrularını ve yumurtalarını çeşitli yöntemlerle çoğaltarak yapılmaktadır.

Tatlı su kaynağına yakın olan yerlerde daha çok havuz biçiminde kurulan çiftliklerde ise çoğunlukla “alabalık” üretimi yapılmaktadır.

Kültür balıkçılığı, daha çok deniz kenarlarında özellikle koy ve körfezlerin ağız kısımlarının sık ağlarla (gözeneklerle) kapatılmasıyla yapılmaktadır. Bu yöntemle Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında “somon balığı” üretimi yapılmaktayken Ege kıyılarımızda ise “çupra” ve “kefal” üretimi yaygın hale gelmiştir.

Bir üretim tesisi

Kültür balıkçılığında özellikle çipura, levrek ve alabalık üretimi önem taşıyor. % 56’lık üretim oranıyla alabalık, %42’lik üretim oranıyla da çipura ve levrek üretimde büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda üretim tesislerinin rakamsal anlamda yarısı (%49-50) Muğla’da bulunmaktadır.

Yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarları 2013 senesinde 233 bin tona ulaşmıştır. Ülkemiz su ürünleri toplam üretim miktarları itibariyle halen Akdeniz Ülkeleri arasında 3. sırada yer almaktadır.

Kısaca kültür balıkçılığı bu şekildedir. Diğer balıkçılık türleri ise “deniz balıkçılığı” ve “tatlı su balıkçılığı”dır. Diğer yazılarımızda “deniz balıkçılığı” ve tatlı su balıkçılığı”ndan bahsedeceğiz.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.