Halkla İlişkiler

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?

Hedef kitle, İngilizce “Target Audience”. Bir kampanya, ürün, hizmet ve reklamın yöneltileceği, sunulacağı ve üzerinde etkisinin denetleneceği demografik bir değere tabi kitleye verilen isimdir. Hedef kitle, marka ve kurumların hizmet, kampanya ve ürünlerinin verimliliğini artırmak açısından oldukça büyük bir önem taşır.

Hedef Kitle Neden Önemli?

Hedef kitlenin belirlenmesi, kampanya ve ürünün satılması ve projenin akıbeti açısından önemlidir. Reklamların etki edebileceği insan sayısının ve tipinin hududu olmamasına rağmen bir reklamın daha çok hangi kesime hitap ettiği az çok bellidir. Çocuk bezi reklamlarının hedef kitlesi elbette ki ekonomiyi ve tasarrufu ön planda tutan, daha çok 20-45 arası ev hanımlarına hitap eder. Şimdi ev hanımlarına verilecek olan bu reklam hangi saat arasında verilirse daha karşı olur. Evlendirme programlarında, ev hanımlarının tam akşam yemeğini hazırladığı vakitte verilen, Prime-Time’ın hemen akabinde sunulan ya da ev hanımların tam çocuklarını okula gönderdikleri, kahvaltı hazırladıkları sabah vakitleri, onların beze ihtiyacı olan çocukları için en değerli reklam vakitleridir. Esasen hedef kitle çocuk bezi reklamları için şudur;

– Çocukları olan,
– Daha çok internete girmeyen ama televizyondan gündemi takip eden,
– 20-40 yaş arası ev hanımları.

Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

Hedef kitle belirlenirken, reklamı, ürünü ya da kampanyayı öne sürecek olan şirket, firma, marka ya da kurum genellikle bir saha çalışması, alan araştırması yapar. Katılımcıların çoğunluğunu, satmak istedikleri profile yakın, uygun kişilerden seçerek bir taslak ortaya konur. Örneğin Smart arabalar için bir alan araştırması yapılacak olsa anketler daha çok Büyükşehirde yaşayan, iş sahibi insanlara yönelik olur. Smart marka araba için çıkarılabilecek hedef kitle ise şudur.

– Büyük şehirde yaşayan
– Ortalamanın üstünde bir gelire sahip
– Park yeri bulma konusunda fazla düşünmek istemeyen
– Kendisi ve eşi, arkadaşı dışında arabasını paylaşacak birileri olmayan insanlar. (Çünkü araç çocuklu bir ailenin bineceği bir araç değil)

Hedef kitlenin belirlenip sunulduğu reklamlar, bilinçsiz yapılan bir reklama göre daha çok tutuyor ve reklam şirkete daha karşı olarak geri dönüyor. Alaturka Satış Teknikleri isimli kitabında Özlem Seller yanlış bir hedef kitle tespitine mizahi bir dille şöyle yer veriyor.

” Bir Alman firması Türkiye’de ürünlerini satabilmek için, “Türk kadını en çok hangi kokuyu sever?” diye pazar araştırması yapıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türk erkeği anasonlu içki (rakı) içiyor, demek ki Türk kadını anasın kokusunu çok seviyor,” diye bir çıkarım yapılıyor. Şirket iyi bir yatırımla anasonlu deterjan üretiyor ve Tüm Türkiye’ye büyük bir reklam kampanyası ile tanıtılıyor. Ne olduğunu merak eden Türk kadını deterjanı alıyor! Kirlilerin temizleneceğini ve çamaşırlarının “bahar”, “okyanus”, “dağ esintisi” gibi kokacağını beklerken, akşam eve sarhoş gelen, leş gibi rakı kokan kocasını hatırlattığı için deterjanı olduğu gibi çöpe atıyor. Şirket sonunda dayanamayıp, zarar etmiş halde ülkesine geri dönüyor. ”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.