Eğitim

Lateritler Nedir? Özellikleri Nelerdir? Hangi Bölgelerde Görülür?

Lateritler Nedir? Lateritlerin Özellikleri Nelerdir? Laterit toprak nedir? Dünya üzerinde birbirinden farklı toprak kuşakları bulunmaktadır. Topraklar; oluşum koşullarına ve oluştukları yerlere göre üç kısma ayrılır: 

1. Zonal Topraklar 

2. İntrazonal Topraklar 

3. Azonal Topraklar 

Bu yazımızda ele alacağımız “Lateritler” ise Zonal Topraklar arasında yer almaktadır. Lateritler Nedir? Lateritlerin özellikleri nelerdir? İşte kısaca Lateritler. 

Lateritler Nedir? 

Dönenceler arasında meydana gelen sıcak ve nemli iklim şartları aldında oluşmuş bir toprak çeşidi olan Lateritler, kırmızı renktedirler. Lateritlerin kırmızı renkte olmasının temel nedeni;

– İçinde barındırdığı demirli ve alüminyum bileşiklerin oksitlenmeye uğramasıdır. 

Lateritler, oldukça fazla gür bir bitki örtüsüne sahip olmasına rağmen ağaçlardan dökülen dal ve yapraklar, mikroorganizmalar tarafından hızla ayrıştırılıp tüketildiği için bu toprak çeşidi, humus bakımından oldukça fakirdir. 

Lateritlerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde toprağın aşırı yıkanmasıyla “tarımsal verimlilik” oldukça düşüktür.

Lateritler, “kil” bakımından zengin oldukları için kiremit ve tuğla yapımında kullanılırlar. Lateritin kelime anlamı ise Latincedir. Latincede Later, kiremit anlamındadır. 

Örnek Soru 

1. Laterit topraklar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (Öğretmen Seçme Sınavı 2009) 

A-) Demiroksit oranı yüksektir.

B-) Humus miktarı bakımından zengindir. 

C-) Yüzeyi bitki örtüsü bakımdan zengindir. 

D-) Sıcak ve nemli iklim bölgelerinin toprağıdır. 

Doğru Cevap: B 

Neden? 

Lateritler, sıcak ve nemli iklim koşulları altında meydana geldikleri için mikroorganizma faaliyetleri fazladır. Bu yüzden, üzerinde bulunan gür yağmur ormanları veya uzun boylu savanlardan dökülen dal ve yapraklara rağmen bakteriler bu malzemeleri humusa dönüşmeden yok ederler. Bu 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.