Deyimler ve Atasözleri

Malumun İlamı Ne Demek?

Malumun ilamı ya da malumun ilanı olarak da geçen, atasözü, deyimler ve tabirler sözlüğünde önemli bir yer edinen cümle. Malumun ilamı ne demek? Malumun ilamı neye denir? Malumun ilamı mı? Malumun ilanı mı doğru?

Malumun İlamı Ne Demek?

Malum da ilam da aynı kökten türemiş, dilimize Arapçadan geçmiş kelimelerdir.

Malum: Bilinen, hali hazırda birileri tarafından öğrenilmiş, duyulmuş veya hakkında bir şeyler bilinen olay, gelişme ve durumlara denir.

İlam: Herhangi bir davanın mahkeme tarafından nasıl bir karara bağlandığını gösteren resmi nitelikli belgeye denir. İlam sözlük anlamı ile “bilinme işi” anlamına gelmektedir.

Yine aynı şekilde alim, muallim, malumat, ilim, ulema, talim gibi kelimeler de aynı kökten türemiştir.

Malumun ilamı ise tüm bunlar ışığında “zaten bilinen bir şeyin bilinmesi” veya “bilinenin bilinmesi” anlamlarına gelir.

Çoğunlukla “malumun ilanı” olarak halk arasında kullanımı yaygın olan deyimin aslı yukarıda da belirttiğimiz gibi “malumun ilamı” şeklindedir.

Fakat halk arasında yaygın kullanımı olan “malumun ilanı” deyimi de zamanla doğrusunun önüne geçmiş ve “galat-ı meşhur” olmuştur.

Aynı zamanda “malumun ilanı” söz öbeğine baktığımızda da anlamında çok fazla kayma olmadığını görüyoruz. Zira malumun ilanında da anlam; bilinenin açıklanması, ilan edilmesine çıkar ki bu da deyimin orijinaline ters değildir. Zamanında atalar yine bu durumu açıklamak için güzel bir tabir kullanmışlar:

“Galat-ı meşhur, lügat-i fasihten evladır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.