Türk Devletleri Tarihi

İslamiyet Öncesi Türk Devletlerinde Hatun (Katun) Kimdir? Nedir? Görevleri Nelerdir?

İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının gerek sosyal yaşamdaki rolü, gerekse devlet idaresi konusunda aktif bir rol üstlenmesi, İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde Hatun’un (Katun) değerini gözler önüne seriyor. Peki İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Hatun (Katun) kimdir? Katun nedir? İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Hatun’un görev, yetki ve özellikleri nelerdir? İşte kısaca İslamiyet Öncesi Türk Devletlerinde Hatun (Katun) Nedir? Kimdir? Görevleri Nelerdir?

Hatun (Katun) Kimdir?

Hatun ya da bir başka isimle Katun, hükümdarın ilk ve asil (Türk) eşlerine verilen isimdir.

Hatunların Görev, Yetki ve Özellikleri Nelerdir?

1-) Hükümdarın çeşitli nedenlerden ötürü tahtta olmadığı veya savaşta/seferde olduğu sırada, elçi kabul edebilmişlerdir. Bu madde, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının protokolde önemli bir yeri olduğuna dair önemli bir işarettir.

2-) Kağan, herhangi bir sebepten ötürü öldüğünde, Kut anlayışı gereği veliahdın yani çocuklardan birinin (Eski Türklerdeki adıyla Tigin) tahta geçmesi gerekirdi. Fakat Tiginin küçük yaşta veya yönetemeyecek durumda olması gibi ekstrem nedenlerde devletin başına geçerdi. Bu madde, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının gerekirse ülke yönetiminde görev alabileceğine dair çok önemli bir işarettir.

3-) Eski Türk devletlerinde Kurultay adı verilen Meclis’in de daimi üyesi olan Hatunlar, aynı zamanda bu Meclis’te oy kullanabilmiştir. Bu madde ise Hatunların ülke meselelerine doğrudan etki edebileceğine dair önemli bir işarettir.

4-) Aynı zamanda Hatunların kendilerine ait bir Saray’ları, buyruk ve askerleri bulundurdu. Bu madde ise kadınların bir devlet görevlisi gibi görüldüğüne dair bir işarettir.

5-) Ve son olarak Hatunlar, eşlerinin yanında savaşa çıkmışlardır. Bu madde ise kadınların yeri geldiğinde savaşa katıldıklarının önemli bir göstergesidir.

Eski Türk devletlerinde, kadınların rolü, şimdikinden kat kat daha fazlaydı. Kadınların rolü, göçebe bir toplum olunmasından dolayı, oldukça kritik bir öneme sahipti.

Hatunların yukarıda sayılan görev, yetki ve özellikleri göz önüne alındığında kadın-erkek eşitliğinin hat safhada olduğunu görüyoruz. Bazı kaynaklarda “Kağan ve Hatun buyurdu ki” ibaresi yer almıştır.

İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının rolünü ve kadın figürünün ne derece önemli olduğunu anlamak için sitemizdeki “Tomris Hatun Kimdir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.