Gündelik Hayat

Marmaray Avrasya Tüneli ve Köprüler Depreme Dayanıklı mı? Depremde Zarar Görme İhtimalleri Var mı?

Marmaray, Avrasya Tüneli ve Köprüler depreme karşı dayanıklı mı? Olası bir depremde bu yapıların akıbeti ne olur?

Marmara Depremi’nde son yıllarda Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hayata geçirilen mega projelerden olan Avrasya Tüneli ve Marmaray zarar görür mü sorusu dün, Fatih Altaylı’nın sunduğu ve Celal Şengör ve birkaç profesörün daha konuk olduğu programda dile getirildi. 

Jeoloji uzmanı Celal Şengör, olası bir depremde bu yapıların hasar görmeyeceğini, depreme dayanıklı inşa edildiklerini dile getirdi. Şengör, bu yapıların bizzat Japon’lar tarafından depreme dayanıklı olarak inşa edildiklerini, 7 ile 8 arasında meydana gelecek bir depreme karşı dayanıklı olduklarını söyledi. 

Ancak Marmara Depremi’nin 8 ve üzeri bir şiddette meydana gelmesi durumunda bu yapıların hasar göreceğini de sözlerine ekledi. İstanbul’un en önemli ulaşım kanallarından biri haline gelen ve yapıldığı ilk günden itibaren depreme dayanıklı olup olmadıkları sorusu akıllara gelen Marmaray ve Avrasya Tüneli hakkında vatandaşın aklındaki soru işaretleri de böylece ortadan kalkmış oldu. 

Celal Şengör ayrıca İstanbul Boğazındaki üç köprünün de depreme karşı oldukça dayanıklı olduğunu belirterek “deprem sırasında en güvenli yer köprüler” ifadesini kullandı. 

Marmara Bölgesi civarında olması beklenen ve şiddetinin 7.4 ile 7.6 olarak tahmin edildiği büyük Marmara Depremi, özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Vatandaşlar, son günlerde meydana gelen depremlerin ardından oturduğu binaların dayanıklılığını, deprem toplanma alanlarının nerede olduğunu merak etmeye başladı. 

Olası bir depremde İstanbul’daki 2 milyona yakın binanın 600 binden fazlası “riskli” konumda ve bu binaların önemli bir kısmı 1999 Marmara Depremi’nden önce inşa edilmiş. 7 veya 8 arasında bir şiddette gerçekleşecek olası bir depremde söz konusu bu binaların çoğu yıkılabilir. 

Geçtiğimiz aylarda Pendik’te yıkılan bir binada enkaz altında kalanlara ulaşmanın saatler hatta günler aldığını düşünürsek bu ölçüde büyük bir felakette ise arama kurtarma çalışmalarının ne boyutta olduğu, ilgili kurumların depreme ne kadar hazırlıklı olduğu merak konusu. 

Her şeyden önce depremin saati, şiddeti ve aralığı hakkında yorum yapan kişilere itimat etmek yerine depreme hazırlıklı yakalanmak için alacağımız tedbirleri belirlememiz gerekecek. Bu konuda kişilerin ilk başta yapması gereken bir deprem çantası hazırlamak olmalı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.