Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Üçlü Pakt Nedir? Hangi Devletler İmzalamıştır? Amacı Nedir?

İkinci Dünya Savaşı’ndan önce artan kolektif güvensizlik ve devletler arasındaki bloklaşma daha da hissedilir hale gelmiştir. Özellikle Almanya’da Hitler ve İtalya’da Mussolini ile başlayan Nazizm ve Faşizm gibi fikir akımlarının da etkisiyle Avrupa’da savaşın ayak sesleri duyulmaya başlanmıştı.1930’lu yıllardan sonra ise iyice tırmanan gerilimler, devletler arasında çeşitli anlaşmalara ve ittifaklara neden oldu. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinde bu anlaşma ve ittifaklara ”Pakt” adı verilmektedir. Bu paktlardan ilki Anti Komüntern Pakt, ikincisi Çelik Pakt, üçüncüsü ise Üçlü Pakt’tır. Bu üç paktın ortak özelliği de II. Dünya Savaşı’nda Mihver Devletler olarak adlandırılan devletleri bünyesinde toplamasıdır.

Daha önceki yazılarımızda Çelik Pakt ve Anti Komintern Pakt’tan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Üçlü Pakt’tan, Üçlü Pakt’ın içeriğinden, amacından ve Üçlü Pakt’ı imzalayan devletlerden söz edeceğiz.

Üçlü Pakt Nedir? 

Üçlü Pakt, Almanya, İtalya ve Japonya arasında 27 Ekim 1940 tarihinde Almanya’nın Berlin şehrinde imzalanan bir anlaşmanın ismidir. İmzacı devletlerin sayısının ilk başta üçken daha sonra 6 Doğu Avrupa ülkesi de pakta gözlemci olarak katılmıştır.

Joachim von Ribbentrop, Galeazzo Ciano and Saburō Kurusu tarafından temsil edlen Almanya, Japonya ve İtalya, bu anlaşma ile birlikte teknik ve siyasi konularda birbirlerine yardım edeceklerini bir kez daha taahhüt ettiler. Fakat Üçlü Pakt’ın diğer paktlardan ayrılan bir yanı vardır. Bu ise Üçlü Pakt’ın çok daha geniş bir proje şeklinde tasarlanmasıdır.

Üçlü Pakt’ın Amacı

Üçlü Pakt’ın amacı her ne kadar imzacı devletlerin birbirlerine çeşitli konularda yardımcı olmaları olsa da Pakt’ın çok daha geniş ve derinsel bir amacı vardır. Bu amaçlar, kıtaların kontrol altına alınması ve dünya egemenliğinin bu şekilde sağlanmasıydı. Üçlü Pakt’a göre;

Avrupa ve Afrika: Almanya ile İtalya

Asya: Japonya

tarafından kontrol edilecek ve bu üç devlet de kendi ideallerini böylece gerçekleştirme fırsatı bulacaktı. İtalya, Mare Nostrum; Almanya, Yaşam Alanı ve Japonya da Meiji Restorasyonları kapsamında milli hedeflerine ulaşmış olacaktı.

Pakt, 1940 ile 1943 yılları arasında devletlerin birbilerine olan teknik, askeri ve siyasi yardımlarına sahne olmuş fakat İtalya ve Japonya’nın savaştan çekilmeleri ile Pakt, fiilen sona ermiştir. Bu dönemde yapılan diğer Pakt’lar için:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.