HayvanlarKelimeler

Mekkare Nedir? Nasıl Bir Hayvandır?

Mekkare nedir? Mekkare nasıl bir hayvandır? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelimelerden, deyim ve atasözlerinden ve tabirlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “mekkare” kelimesinden söz edeceğiz. 

Mekkare Ne Demek? 

Osmanlı zamanında gerek orduda gerekse diğer alanlarda kullanılmak üzere kiralanan yük hayvanlarının tamamına mekkare adı verilirdi. Eskiden kullanımı yaygın olan “mekkare” kelimesi, aynı zamanda bu kiralama işine verilen genel bir isimdi. 

Eşek, at, katır gibi yük hayvanlarının tamamı, mekkare olarak geçmektedir. Yalnız at, eşek veya katır, mekkare olarak geçmez; bu hayvanların tamamına mekkare adı verilirdi. 

Mekkareler, özellikle ticaretle uğraşan esnafların eski zamanlarda ihtiyaç duydukları hayvanlardı. Günümüzde büyük firmaların “filo kiraladıkları” gibi eskiden de ticaret gereği mekkareler kiralanırdı. 

Öte yandan mekkare ile uğraşan, mekkare alım-satımı yapan kişilere ise “mekkareci” ismi verilirdi. Hem mekkare hem de mekkareci kelimelerinin gündelik hayatta sıkça kullandığını iddia etmek mümkün değildir. Söz konusu kelimeler daha çok yerel bölgelerde kullanılır. 

Ayrıca çok çalışan, yorulan, çalışmaktan bitap düşen kişiler için de mekkare, isim olarak kullanılır. Mekkare kelimesi, İsmet Özel’in “Amentü” isimli şiirinde şöyle geçmektedir:

“”nisan ayları gelince vücudu hafifletir 

şahlanan grevler içinde kahkahalarım küstah 

bakışlarım beyaz bulutlara karşı obur 

marşlara ayarlanmak hevesindeki sesim 

gider şehre ve şaraba yaltaklanarak 

biraz ağlayabilmek için 

fotoğraflar çektirir 

babam 

seferberlikte mekkâredir.””

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.