Kelimeler

Menü mü? Mönü mü? Hangi Kullanımı Doğru?

Menü mü? Mönü mü? Doğrusu nedir? Hangi kullanım doğrudur? Ülkemizde kullanımından dolayı en çok sorun yaşanan kelimeler arasında menü/mönü yer alıyor. Bazı kesim tarafından menü şeklinde telaffuz edilen bu kelime yine bazıları tarafından da “mönü” şeklinde telaffuz ediliyor. Peki hangisi doğru? İlk önce kelimenin anlamından söz edelim.

Kafe, restoran ve barlarda müşterilere sunulan ve işletmenin ürünleri hakkında bilgiler veren, genellikle isim, resim ve fiyatlarının yazılı/basılı olduğu mukavva kağıdına basılan göstergelere “mönü/menü” ismi verilmektedir.

TDK Her İkisini de Kabul Ediyor

Fransızcadan dilimize geçen menü kelimesi, mönü şeklinde de telaffuz ediliyor. TDK, her ikisini de kabul etmektedir. Yani hem menü hem de mönü şeklinde kullanılması doğrudur. Türkçede yer alan bir diğer ikilemi de yine burada sizlerle paylaşmıştık. Cebelleşmek mi? Cedelleşmek mi? Yine TDK her iki kullanımı da doğru bulmuştur.

Galat-ı Meşhur

Bir kelimenin yanlış kullanımının doğru kullanımının önüne geçmesine ‘gala-ı meşhur’ adı verilir. Fakat bu yaygın kullanımı, aynı manayı karşıladığı için ‘yanlış’ olarak değerlendirilmez. Aynı şekilde ‘cebelleşmek-cedelleşmek’ sorunsalında, cedelleşmek kelimesinin terminoloji açısından daha doğru olduğunu görürüz. Ataların bu konu ile ilgili oldukça güzel bir tanımı vardır:

”Galat-ı meşhur, lügat-ı fasihten evladır.”

Kelimenin Cümle İçindeki Kullanımı

…yeleğinizin altında kuşkusuz mideye indirilmiş bir mönü var ama kalpten eser yok, insanı yanıltacak kadar güzel taklit edilmiş beyin kabuğunuz içinde kuşkusuz akıl varsa da doğa hak getire.
Kaplıcada Bir Konuk, Hermann Hesse, Sayfa 117 – Can Sanat Yayınları
Etraf o kadar çok güvensiz insanla dolu ki giydikleri markalarla özdeşleşerek güven hisseden gençler… Mutsuzluktan kırılıp “happy meal menü” yiyerek mutluluğa ulaşacağını zanneden kaybedenler…
Hıdır Kişisel Gelişiyor, Ahmet Şerif İzgören

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.