Ekonomi

Merkez Bankası GLP Nedir?

Önceki ekonomi makalelerimizde Merkez Bankası ile ilgili yüzlerce farklı terimden bahsetmiştik. Bu makalemizde ise Merkez Bankası GLP anlamı hakkında konuşacağız. Likidite kavramını zaten öğrenmiştik. Hemen veya kolayca nakite çevrilmesi mümkün olan emtialara likit diyorduk. GLP açılımı ise, Geç Likidite Penceresi anlamına gelmektedir.

Bankalar teknik sistemlerinde mutabakat yapabilmek için her gün sonunda işlem yaparlar. Bu işlemler esnasında ise halihazırda bulunan varlıkları geçici olarak duracağından dolayı, likite ihtiyaçları doğacaktır. Merkez Bankası tam da bu noktada devreye girer. GLP açarak, bankaların kısa sürelerle teminatları karşılığında borç almalarını sağlar. Bu sayede başarıyla mutabakat, gün sonu işlemleri tamamlanana kadar likit ihtiyaçları giderilmiş olur.

Buradan da anlayacağımız gibi GLP son tüketiciyi yani vatandaşları direkt ilgilendiren bir terim değildir. Ayrıca alınan verilen GLP miktarı bankanın olumsuz bir durum içerisinde olduğunu da göstermemektedir. Bu, usülen yapılan ve standart halini almış rutin bir işlemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.