Savaşlar Tarihi

Miryokefalon Savaşı’nın Sonuçları Nelerdir?

Miryokefalon Savaşı’nın hem Türk tarihi hem de Selçuklu Devleti tarihi açısından oldukça önemli bir yeri vardır. Bu savaş, sonuçları bakımından pek çok öneme sahiptir. Peki Miryokefalon Savaşı’nın sonuçları nelerdir? 

Daha önceki yazılarımızda Karlofça Antlaşmasının sonuçlarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Miryokefalon Savaşı’nın sonuçlarından söz edeceğiz. 

Bu savaşın bir diğer ismi, Yurt Tutan Savaşı veya Kumdanlı Savaşı’dır. Savaş, günümüz sınırlarını ele alırsak Denizli-Afyon arasında yapılmıştır. 

Ayrıca Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti’nin en parlak dönemlerinden biri olan II. Kılıç Arslan döneminde yapılmıştır. II. Kılıç Arslan, Anadolu Selçuklu Devleti’nde ilk altın parayı basan hükümdar ve aynı zamanda II. Kılıç Arslan zamanında Mengücekoğulları’nın da himaye altına alınması ile birlikte Anadolu Selçuklu Devleti’nin sınırları doğuda Fırat Nehri’nden batıda Sakarya Nehri’ne kadar genişlemiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Anadolu topraklarındaki bu hızlı ilerleyişi, Bizans’la çatışmasına yol açmış ve iki devlet arasında 1176 yılında Miryokefalon Savaşı yapılmıştır. Savaş, Anadolu Selçuklu Devleti’nin galibiyeti ile sonuçlanmıştır. 

Miryokefalon Savaşı’nın Sonuçları Nelerdir? 

  • Bu savaşla birlikte Anadolu’nun bir Türk yurdu olduğu ve Türklerin Anadolu topraklarından atılmasının mümkün olmadığı görülmüştür. 
  • Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Miryokefalon Savaşı ile birlikte İslam dünyasında saygınlığı artmış ve önemli bir konuma yükselmiştir. 
  • Öte yandan Miryokefalon Savaşı’nın kazanılmasıyla beraber III. Haçlı Seferi’nin de zemini hazırlanmıştır. 
  • Bu savaşla birlikte Bizans İmparatorluğu saldırı konumundan müdafaa (savunma) konumuna geçmiş ve uzun bir müddet surlar içinde devleti kontrol etmeye başlamıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.