Kelimeler

Misyoner Nedir? Kime Denir?

Türkçeye yabancı dillerden geçen binlerce kelime ve yüzlerce kalıp var. Bu kelime ve kalıplardan bazıları Fransızcadan, büyük bir kısmı Arapça ve Farsçadan, İngilizceden ve diğer dillerden Türkçemize kazandırılmıştır. Yabancı dillerden Türkçemize kazandırılan kelimeleri işlediğimiz bu yazımızda, bu sefer misyoner kelimesini işleyeceğiz. 

Misyoner kelimesi ile en çok aratılan konu başlıkları arasında misyoner kime denir, misyoner ne demek, misyoner nedir ve misyonerlik gibi başlıkları yer alıyor. 

Misyoner Ne Demek? 

Misyoner kelimesinin dilimizde mevcut iki anlamı bulunmaktadır. Bu iki anlamı ise kısaca şöyledir:

1. Anlamı:

Hristiyan olmayan toplumlarda, Hristiyanlık dinini yaymaya ve insanlara anlatmaya çalışan veya bu işi kendine vazife bilen kişilere “misyoner” adı verilmektedir. 

2. Anlamı: 

Kendini bir amaca, bir hedef veya ülküye adayan ve bu amaç, hedef ve ülkü için çalışan, uğraşan kişilere “misyoner” adı verilmektedir. 

Misyon Ne Demek? 

Misyon, “bir kişi veya bir kuruma özel olarak verilen görev” şeklinde tanımlansa da bu kelimenin (en çok karıştırıldığı vizyon kelimesi ile karıştırılmaması için) basit bir tanımı daha bulunmaktadır:

“Misyon, şu anda ne yaptığınız ile ilgilidir. Misyon “ne yapıyorsunuz” sorusuna verilen cevaptır. Vizyon ise “neler yapacaksınız” sorusuna verilen bir cevaptır. 

Misyonerlik Nedir? 

Daha çok “misyonerlik faaliyetleri” gibi kalıplanmış ifadelerle kullanımı yaygın olan misyonerlik, 

 

Bir Misyoner: Bartelome de las Casas

Yeni kıta soyguncuları olarak da bilinen İspanyol ve Portekiz İmparatorluklarının Güney Amerika’da yerli halka yaptığı zulümler tüm dünyada biliniyor. İspanyollar, bu bakir topraklarda yaşayan yerel halkı Hristiyanlaştırmak için birtakım misyonerleri burada vazifelendirmiştir. Bunlardan biri de Dominiken rahibi Bartelome de las Casas’tır. 

Casas hakkında merak edilen sorular ve cevapları ilgili başlıkta sitemizde okuyabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.