Ekonomi

Mizanda Borç Bakiyesi Ne Demek?

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bankalar kullanıcılarına farklı hizmetler sunmaya başladı. İşlem pratiğini daha kolay hale getiren bu hizmetler, sıkça tercih edilerek geliştirilmektedir. Son zamanlarda bu hizmetler arasında değişik kavramlar merak edilerek araştırılabiliyor. Bunlardan bir tanesi olan “Mizanda Borç Bakiyesi” oldukça araştırılan bu konudur. Bugünkü yazımızda bu kavramı açıklayarak detaylı anlatacağız.

Birçok şirket ve firma, muhasebe bilgisayarlarında tutulan mizan alanında kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Bütün hesapların bakiyelerinin hesap numarası ile listelenen belge olarak ifade edilebilir. Bu noktada dönem sonunda yapılan mizan kontrollerinde genel amaç, gelir tablosu ile bilanço arasındaki tutarların doğruluğunu ve güvenirliliğini sağlamaktır. Yapılan hesaplamalardaki tutarlarda meydana gelen en ufak bir hasar tespitinde yaşanacak sorunlar oldukça büyük sonuçlar doğurabilir. İhmal edilen mizan kontrollerinde yaşanacak aksaklıklar mali tabloları olumsuz yönde etkiler. Bu konuda her firma temkinli davranarak denetlemeler yapmaktadır.

Uygulanan belirli tarihlerde, borç ve alacak kısmı hesaplanarak bakiye toplamların tabloya bağlı olarak girildiği belge olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda oldukça merak edilen konular arasında yer almasının sebebi de hesaplarda biriken mizanda borç bakiyesi ne demek sorularıyla karşılaşmalarıdır. Sıklıkla sorulan bu soruya yanıt vermek gerekirse,  hesaplarda bulunan alacak ve borç kısmının hesaplanarak, ve toplam bakiye kısmından çıkarılarak kalan bakiyeyi doğru hesaplamaktır. Bankada bulunan hesabın borç kısmı daha fazlaysa mizanda bulunan borç bakiyesini ifade ediyor denilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.