Halkla İlişkiler

Neden İç İletişim?

Bir kurumun itibarı, o kurumun içinde neler olduğunun aynasıdır. Eğer çalışanlar kendilerini kurumlarıyla özdeşleştirirlerse; daha iyi çalışırlar, ürünlerine daha çok özen gösterirler ve bu da kurumsal kültürü güçlendirir. Eğer, fırsatları olursa, dış dünyaya kurumun bir elçisi gibi davranırlar. Bu yüzden çalışanların desteğini almak, güçlü bir itibarı devam ettirmek için çok önemlidir.

Dr. Charles J. Fombrun (CEO, Reputation Institute)

Neden iç iletişim sorusuna idealin ötesinde bir cevap. İç iletişim kurumsal itibarı oluşturmada en önemli taşıyıcıdır. İyi hizmet ya da iyi ürün sunabilmek için bir anahtardır. Bir kurumda çalışan birisini düşünün, özel üniversite olsun. Daha sonra bu çalışana üniversite tercihleri sırasında akrabaları telefon açsın ve görüşlerini almış olsun. ‘Aman abi, para tuzağı gelme sakın‘ dediğini düşünelim çalışanın. Bu durumda tercihte bulunacak olan taraf bir kez daha düşünür mü? Yok, çünkü kurumu en iyi bilen kişi o, bizzat içinde çalışıyor, o bilmeyecek de ben mi bileceğim gibi düşünceler bir nevi doğrudur.

Bu çerçeveler gözetilerek değerlendirdiğimizde iç iletişim en etkili ve en güvenilir bilgi kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kurumun kimliğini en iyi bilen kişi çalışanlarıdır. Öte yandan iç iletişimin en büyük yararlarından biri –bazen zararlı da olabilir– tamamen ücretsiz, iletişim ordusuna sahip olmaktır. Zincirleme şeklinde kurumda çıkan iyi ya da kötü bir haber ‘güvenilir kaynak olarak’ büyük bir kitleye yayılabilir.

Neden İç İletişim?

Modern toplumun simgesi haline gelen nitelikli insan kıymeti, bir kurumun ‘entelektüel değerini’ oluşturur.

Ürünün, hizmetin veya kurumun, pazardaki rekabet karşısında güçlü konumunu sürdürebilmesi çalışanlarına bağlıdır.

İç İletişim ve İş Hedefleri

Birleşme ve Satın Almalar
Rekabet
Sürdürülebilir Gelişme
Yeni Personel Politikaları
Değerler
Müşteri Hizmetleri, Kurumsal Algılama
Değişim, Yeni Vizyonlar, Yeniden Yapılanma
Yukarıda sayılan tüm hedefleri gerçekleştirmede çalışanların rolü büyüktür. İç iletişimin olmazsa olmazı çalışanların devamlılığı ve sadakati, kurum içi sinerjisinin korunmasına, verimliliğin artmasına neden olur.

İç İletişim Araçları

Kurum içi çalışanları motive etmek, bilgilendirmek ya da ödüllendirmek gibi birçok işlev için kullanılabilen iç iletişim araçları kısaca şunlardır;

1-) Kurumsal Dergiler veya Bültenler
2-) Şirket İçi Duyuru Panoları
3-) Özel Ekranlar (Asansörler ve toplu kullanım alanları)
4-) Intranet
5-) Afişler
6-) E-Duyurular
7-) Mektuplar
8- ) SMS
9-) Toplantılar

 

Etkili İç İletişim Kuralları

1-) Önce çalışanlar bilgilendirilmeli
2-) İşveren iyi haberleri verdiği gibi kötü haberleri de vermeli, gerçeği saklamamalıdır.
3-) Haber, zamanında verilmelidir.
4-) Çalışanlar önemli olduğuna inandıkları konularda mutlaka bilgilendirilmelidirler.
5-) Medya, çalışanların güvendiği medya veya medya kuruluşlarından seçilmeli.

Etkili İç İletişim Önerileri

1-) Kesinlikle bir ölçümleme standardının olması gerekir.

2-) Ölçümlemenin belirli bir zaman aralığında olması gerekir. Belirli periyotlarda yapılan ve uygulanan ölçümlemeler, çalışanların verimliliği açısından oldukça sağlıklıdır.

3-) Halkla İlişkilerin en önemli prensiplerinden biri olan kıyaslama, gerek yurt dışında, gerek yurt içinde karşılaştırmalar yapılarak iç iletişimi artıracak yeni buluşlar uyarlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.