Kelimeler

Normatif Nedir? Ne Demek?

Normatif nedir? Ne demek? Felsefede, sosyolojide, psikolojide ve ekonomide ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “normatif” kelimesinden, anlamından, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz.

Normatif Nedir? Ne Demek?

Normatif, sıfat

Belirli bir kurala sahip olan, düzgüsel, kural koyucu, bir kural gücü ve değeri taşıyan anlamlarına gelir. Daha çok siyasi, ekonomik alanlarda kullanımı yaygın olan bir kelimedir. Aynı zamanda psikoloji, hukuk ve felsefe alanlarında da kullanımı yaygındır.

Felsefede Normatif Nedir? 

Etik, mantık ve varlık felsefesi gibi alanlarda kullanılan normatiflik, mevcut olan yerine ideal olanı seçmek ya da ortaya çıkartmaktır.

Normatif Etik Nedir?

Geleneksel ya da belirli bir dogma veya norm çerçevesinde gerçekleşen düşünce ya da eylemlerin aksine; tutum ve davranışların ortak ideal ve amaçlarını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir felsefe branşına denir.

Normatif Hukuk Nedir?

Ahlaki ve dogmatik hukuk kurallarının tersine olması gereken kurallara uygun şekilde olması savunulan düşünce yapısı ve kavramların tamamına denir. Mevcut değil olması gereken yani ideal olan önemlidir.

Normatif İktisat (Ekonomi) Nedir?

Ekonominin mevcut ilke ve değerlerinin tam tersi bir şekilde olması gerektiği şekliyle inceleyen, ideal olanı araştıran bir iktisat dalıdır.

Normatif kelimesi ”tavsiye edilen” anlamına da gelir. Bu anlamında ise ideal olanı aramak veya uygulamaya çalışmak kavramları önemlidir. İdeal olan neyse ya da olması gereken neyse o kavramlar için ”normatif” kelimesi kullanılır.

Normatif Kelimesinin Kökeni

Normatif kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiş bir sözcüktür.

Normatif Kelimesinin Cümle İçi Kullanımı

“Yarından korkmamızın nedeni; şimdiki zamana sadık kalamama ve eylemsiz geçirdiğimiz davranışlardır. Oysa gününde bir şeyler diken, gelecekte meyvesiz kalmaz. Gelecek beklentisinin duygusal ve normatif olarak iki ideal tipi vardır. Pozitif beklentiden iyi duygularla güvenle iyi bir gelecek hedeflenir. Negatif beklenti ise önemli bir gelecek kaygısı ile, cesaretsizliğe bağlı olarak endişe ve kuşkunun artmasıdır.” (Höffe)
Özgür Bacaksız
Deli Çocuğun Güncesi, Özgür Bacaksız

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.