Kelimeler

Didar Nedir? Ne Demek? Cümle İçi Kullanımı ve Kökeni

Didar nedir? Ne anlama geliyor? Didar kelimesinin anlamı, kökeni ve eş anlamlıları nelerdir? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “didar” kelimesinden, hangi anlama geldiğinden, kökeninden, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz.

Didar Nedir? Ne Demek?

Sevgilinin yüzü, sevilen insanın siması, çehresini ifade etmek için kullanılan ve daha çok divan edebiyatı ve tasavvuf edebiyatına özgü bir kelime olan “didar”, aynı zamanda Allah’ın yüzü anlamında da zaman zaman kullanılmıştır.

Didar kelimesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi divan edebiyatı ve tasavvuf edebiyatında sıkça kullanılan kelimeler arasında yer alır.

Öte yandan bazı şiirlerde ve nesirlerde “didar” kelimesinin doğrudan sevgili anlamında kullanıldığı da olmuştur.

Didar Kelimesinin Kökeni Nedir?

Didar kelimesi, dilimize Farsçadan geçmiş bir sözcüktür. Divan edebiyatının Farsçanın da etkisinde gelişmiş bir alan olduğunu düşündüğümüzde bu kelime doğal olarak divan edebiyatı şairleri tarafından sıkça kullanılmıştır.

Didar Kelimesinin Kullanım Alanları

Didar, daha çok birinin veya istenilen soyut bir şeyin hayalini veya simasını tasvir etmek için kullanılan bir kelimedir.

Didar Kelimesinin Cümle İçi Kullanımı

Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr-ı hürriyet
Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esâretten

Hürriyet Kasidesi, Namık Kemal

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur.
Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
Sadıkane belki ol alemde serdar olur.
Yar olur ağyar olur; serdar olur didar olur.

Yavuz Sultan Selim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.