Osmanlı TarihiSpor

Osmanlı Devleti’nde Spor

Osmanlı Devleti’nde spor ve spora verilen önem nasıldı? Osmanlı Devleti içerisinde spora ilgi nasıldı? Daha önceki yazılarımızda Osmanlı Devleti’nde çeşitli alanlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Osmanlı Devleti’nde spordan ve sporun öneminden söz edeceğiz.

Spor, gündelik hayatın bir parçası olduğu gibi Osmanlı Devleti’nde de gündelik hayatın önemli parçaları arasında yer alıyordu. Osmanlı Devleti’nde en popüler spor dalı güreşti. Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve daha pek çok yerel güreş organizasyonlarında bu ilginin önemli bir payı vardır. Öte yandan padişah huzurunda yapılan güreşlere Huzur Güreşleri adı verilmiştir. Hatta IV. Murat ve Sultan Abdülaziz bizzat güreşle ilgilenen padişahlardı.

Öte yandan Osmanlı Devleti’nde güreşten sonra en popüler spor dalı okçuluk olmuştur. Osmanlı Devleti’nde ı-okçuluk ile uğraşan kişilere ”kemankeş” adı verilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nde hünerli at binicilerine ”cundi” adı verilmiş ve at binicileri, bunu bir spor haline getirmişlerdir.

Osmanlı’da spor gündelik hayatın önemli bir parçası olmasının yanı sıra sarayda da hayatın önemli parçasıydı. Devlet’in son iki yüzyılında ”tomak” oyunu önemli bir aktivite haline gelmiştir.

Ayrıca ”spor” olarak avcılık, özellikle Osmanlı Devleti’nde saray çevresinde popüler olmuş bir spor dalıydı. IV. Mehmet, ”avcı” olarak da bilinirdi.

Osmanlı Devleti’nde spor alanındaki radikal değişimler Sultan Abdülaziz döneminde başlamıştır. Bu dönemde jimnastik dersleri müfredata eklenmiştir. Osmanlı Devleti’nin ilk beden eğitimi öğretmeni ise Faik Üstünidman‘dır.

Osmanlı Devleti’nde futbolun ilgi görmesinde en önemli katkıyı İngilizler vermiştir. Devlet’in ilk futbol kulübü Black Stocking, Türkçesiyle ”Siyah Çoraplılar” olmuştur.

İlk Türk futbolcu ise Moda Spor Kulübünde top koşturan Fuat Hüsnü Kayacan olmuştur. Bu dönemlerde Türklerin futbol oynaması yasak olduğu için ”Bobi” takma ismiyle sahaya çıkmıştır.

  • 1903 yılında Beşiktaş,
  • 1905’de Galatasaray,
  • 1907 yılında ise Fenerbahçe kurulmuştur.

Türkiye’de ilk modern spor faaliyetlerini uygulayan okul ”Galatasaray Sultanisi” olmuştur. Ayrıca 1908 yılında Selim Sırrı Tarcan tarafından Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti kurulmuştur. Aynı zamanda Selim Sırrı Tarcan, yabancı okuldan mezun olup ilk Türk jimnastik öğretmeni olmuştur.

Osmanlı Devleti, ilk kez 1912 senesinde Stockholm Olimpiyatları’na katılmış fakat 1920  Anvers (Belçika) Olimpiyatları’na Almanya ile birlikte I. Dünya Savaşı’nı başlatıkları gerekçesiyle çağrılmamışlardır.

Not: Türkiye’ye ilk Olimpiyat Şampiyonluğunu yaşatan Yaşar Erkan‘dır. 1936 Berlin Olimpiyatları‘nda Güreş alanında madalya kazanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.