Savaşlar Tarihi

Pirus Zaferi Nedir? Önemi ve Anlamı

Pirus Zaferi nedir, ne demek ve ne anlama geliyor? Pirus zaferinin önemi nedir? Daha önceki yazılarımızda önemli savaşlardan ve bu savaşların sonuçlarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Pirus Zaferi’nden söz edeceğiz. 

Pirus Zaferi Nedir? 

Kaybın çok fazla olduğu bir savaşta edinilen zaferin bir anlam ifade etmediği anlamına gelir. Yıkıcı sonuçları olan bir savaşın kazanılması netice olarak bir zaferdir ancak uzun vadede kayıp fazla olduğundan bir anlam ifade etmez ve savaş kazanan taraf için aslında kaybedilmiştir. 

Kısaca Pirus Zaferinin anlamı ve önemi budur. Peki Pirus kimdir? Pirus Zaferi ya da Pirus Savaşı ne zaman oldu? 

Milattan önce 270’li yıllarda Kuzey Yunanistan Kralı ve aynı zamanda Büyük İskender’in de kuzeni olan Pyrrhus, bütün İtalya yarımadasını istila etmek için harekete geçti. 

İki sene boyunca Sicilya’da kamp kuran Pyrrhus, 275 yılında 40.000 kişiden oluşan ordusu ise bugünkü Benevento şehri önlerine geldi. İki eşit büyüklükteki ordu karşı karşıya geldi. 

Pyrrhus, bir plan yaptı ve ordusunun gecenin karanlığından faydalanarak Roma ordusunun arkasından dolaşmasını istedi. Ordu yola çıktı ancak Pyrrhus gece rüyasında dişlerinin kırıldığını, ağzının kanla dolduğunu gördü, orduyu geri çekmek istedi ancak ordu çoktan ormanın içlerine doğru ilerlemişti. 

Ellerindeki meşaleler ile ormanın içinde hızla ilerleyen ordu, meşalelerin erken sönmesi ile karanlık içinde kaldı. Bir şekilde sabah ışığıyla Roma askerlerinin arkasına geçen ordu, günün ağarması ve Roma askerlerinin durumu fark etmesiyle ormanın içinde kaldı ve ordunun tamamı Roma askerleri tarafından kılıçtan geçirildi. 

Pyrrhus, ordusunun önemli bir bölümünü kaybetmiş fakat elinde kalan bir avuç asker ve fillerine güvenerek Roma ordusu üzerine yürümeye başlamıştı. Romalı askerlerin filleri huysuzlandırmak için kızgın oklar atması sonuç vermiş ve filler, Pyrrhus’un elinde kalan az sayıdaki askerlerini de ezip geçmişti. 

Pyrrhus, savaşta ordusunun çok büyük bir kısmını kaybeder ancak savaşı filleri ile kazanmasını bilir. Savaş sonunda 10 binden az askeri kalmıştır. Savaşın sonunda Pyrrhus’un “tanrım bana bir daha böyle bir zafer yaşatma” dediği iddia edilir. 

Pyrrhus Zaferi Anlamı Nedir? 

Pyrrhus Zaferi, mağlubiyete en yakın galibiyettir. Türkçede “attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmemek” deyiminin de birebir karşılığıdır. Bu nedenden dolayı savaş her ben kadar kazanılmış olarak görünse de esasen kazanan taraf için bir mağlubiyettir. Nitekim kazanan taraf, tüm askerini ve daha da önemlisi ikinci bir savaşı gerçekleştirecek enerjiyi kaybetmiştir. Bu ordunun ikinci bir savaşta yenilmesi ise daha kolay olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.