Teknoloji

RAM Nedir? Neden Yüksek Olmalıdır?

Bilgisayar aleminde birçok profesyonel olmayan kullanıcının da aşina olduğu parçalardan biridir RAM. Resimde de olduğu gibi uzun, ince düz bir çubuk kadar basit görünse de esasında temel anlamda bir bilgisayarı oluşturacak 2 elementten biridir. Evet bunu söylemek yanlış olmaz. Bizler son kullanıcı olarak her ne kadar bir bilgisayar denilince aklımıza büyük kasalar veya hiç olmadı laptoplar netbooklar gelse de. İşin teknik boyutuna indiğinizde gereken enerjinin sağlandığı düşünülürse bir bilgisayar iki temel parçadan oluşur: CPU ve RAM. CPU’nun (Merkezi İşlem Birimi) ne olduğu bir başka uzunca yazı konusu biz RAM’le devam edelim.

RAM bir isim gibi dillerimizde yaygınlaşmasına rağmen bir çok bilgisayar kavramı gibi bir kısaltmadır aslında. Açılımı da Random Access Memory ( Rastgele erişim sağlanabilen hafıza ). Bu açılım RAM’i anlatmak için yeterli gelmeyecektir. Biz öncelikle örneğini daha kolay verebileceğimiz SAM’ı anlatarak ondan hareketle RAM’e geçelim. SAM ( sequential access memory ) basitçe eski kasetleri düşünebilirsiniz. Kasetlerde olay nasıldı? İstediğimiz yere gelmek için onu belirli bir hızda sardırmamız gerekiyordu. Videonun ortasına gelmek için ilk yarısını bir bakıma çok hızlı bir şekilde izliyorduk. Bu bir Sam teknolojisidir. Ancak bilgisayar gibi karmaşık bir yapının takdir edersiniz ki bundan fazlasına ihtiyacı vardır. İşte burada da component bir element olarak RAM devreye giriyor. Şimdi RAM bilgisayarda o an kullandığınız uygulamaları işlemlerin kullandığı veriyi anlık tutuyor. Ve siz bir işlem yapmak istediğinizde anlık bir şekilde istediğiniz veri önünüze geliyor. Size bu hizmeti sunan RAM’dir.

Gündelik hayatla yaptığımız tanım da şöyle tutarlı hale gelebilir. Örneğin bir bilgisayar alacağımız zaman neden RAM’inin yüksek olmasını tercih ederiz. Bir çoğumuz RAM’I yüksek istememize ragmen bunun ne işe yarayacağını bilmeyiz. İşte yukarıda tanımladığımız gibi RAM bize bilgisayardaki anlık işlem yeteneğimizde hareket imkanı sağlıyor. RAM ne kadar büyükse anlık erişebileceğimiz veri o kadar büyür.

Son bir örnekle programlar bizden neden asgari bir RAM boyutu ister. Çünkü yazılan uygulamanın anlık kullanabileceği bir belleğe ihtiyacı var eğer bilgisayarınız bunu karşılamıyorsa uygulamanız çalışamaz.

 

Ethem Çalışkan

Yeni şeyler söylemek lazımdı. Mevlana öyle söyledi. Artık söylemek değil yeni şeyler lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.