Psikoloji

Sabit Oranlı Pekiştirme Nedir? Örnekleri

Sabit oranlı pekiştirme nedir ve öğrenme psikolojisinde ne anlama gelmektedir? Daha önceki yazılarımızda öğrenme psikolojisine dair pek çok kavram ve olgudan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”sabit oranlı pekiştirme” kavramından söz edeceğiz.

Sabit Oranlı Pekiştirme Nedir?

Kişi, belirli sayıda davranış gösterdiğinde pekiştirilir. Bu tarifede zaman önemsizdir. Sabit oranlı pekiştirmede doğru davranış sayısı önem taşımaktadır. Kısaca kişi, kendisinden beklenen sayı kadar doğru davranış sergilediği zaman pekiştireç verilmektedir.

Her pekiştirmeden sonra tepki miktarı en aza inmektedir. Bu duruma ise pekiştirme sonrası duraklama adı verilir. Bu duraklamanın ardından sonraki pekiştirmeye kadar düzgün ve yüksek oranlı bir tepkime gözlenir. Buna ise ”oranlı koşu” adı verilir. Bu yüzden sabit oranlı pekiştirme tarifesi ”dur-koş” tipi bir şemaya yol açar.

Sabit Oranlı Pekiştirme – Örnekler

  • Öğretmenin 4 ödev yapan öğrencisine kırmızı kurdele takması.
  • Annenin üç gün boyunca odasını toplayan çocuğunu parka götürmesi.
  • Mağaza yönetiminin altı üründen fazla satan çalışanına ekstra pirim vermesi.

Not: Sabit oranlı pekiştirme, davranışa göredir ve davranış sayısı önceden bilinmektedir. Simgesel ödüllü pekiştirme ile sabit oranlı pekiştirme birbirlerine benzer.

Sabit oranlı tarifeyi sürekli pekiştirme ile karıştırmamak gerekir. Her ikisi de davranışa göredir ancak sürekli pekiştirmede her davranış ödüllendirilmektedir, sabit oranlı pekiştirmede ise en az iki davranış gösterilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.