Sanatsal Bilgi Nedir?
Bilen bir varlık olan özne, evrendeki her şeye yönelir. Bilgi, bilenin (obje veya özne) bilinene (nesne veya suje) yönelmesi ve etkileşimde bulunması sonucu oluşan bir olgudur. Bu etkileşiminin sonucu olarak bilgi ortaya çıkmaktadır. Bilgi türlerinden beşincisi sanatsal bilgidir. Sanatsal bilgi kısaca estetik bir amaca yönelen ve bunun sonucunda doğaya ve yaşama ”güzel” bakmayı ön gören bir bilgi türüdür. Sanatsal bilginin kısaca özellikleri şunlardır;
- Güzeli bulmayı amaçlar.
- Sanatçının birikimini yansıtır.
- Özneldir.
- Kendine özgü bir dili vardır.
- Yetenek ve hayal gücü gerektirir.
- Sanatçının ürettiği her eser tektir, eşi yoktur.
- Sanat eseri, insan yaşantısındaki hazlar ve duyumları ifade eder.
Güzel sanatlar yapıtları ifade etme, araçları ve üslup bakımından üçe ayrılır. Görsel sanatlar, işitsel sanatlar ve sahne sanatları.
Sanatsal bilgi sonucu ortaya çıkan bir bilgi, bilimsel bilgide olduğu gibi deneylerle ve gözlemlerle açıklanamaz özellikleri içinde barındırır. Sanatçı, eğitimiyle, yaşantısıyla ve öğrendikleri ile belirli bir düzeyde eserini inşa eder. Ve bu yüzden sanatsal bilgi özneldir. Öte yandan sanatsal bilginin bir kişide var olması diğer bilgi türlerine göre çalışılarak elde edilmesi zor bir olgudur. Sanatsal bilgiyi ilerleten tasavvur ve kabiliyetlerdir.
Aynı zamanda sanatçının eseri, başka insanlar tarafından taklit edilemezdir. Sanatçının o anki ruh hali ve psikolojik durumuna bağlı olarak eser şekillenir. Başkaları tarafından birebir aynısını yapmak ve özünü aratmamak imkansızıdır. Etkilenme olgusu, özellikle sanatsal bilgide oldukça önemli bir yer kaplar. Bir sanatçının kendinden bin yıl önce yaşamış bir sanatçıdan etkilenmesi muhtemeldir.