Mimari

Sarıyar Barajı

Türkiye’de barajlar elektrik üretimi ve sulamacılıkta en yaygın başvurulan enerji kaynaklarıdır. Barajlar, aynı zamanda bulundukları coğrafyayı sosyal anlamda canlandıran yapılardır. Aynı zamanda barajlar, bölgenin iklimine de doğrudan etki eden mimarilerdir. Örneğin Aswan Barajı, Nil topraklarını verimsizleştirmişken, Keban ve Atatürk barajı, bölgede tarımı daha elverişli hale getirmiştir. Bu yazımızda Sarıyar Barajı’nın temel özelliklerinden, tekniki özelliklerinden kısa kısa bahsedeceğiz.

Sarıyar Barajı, Nallıhan ilçesine bağlı Sarıyar bölgesinde Sakarya Nehri üzerine kurulmuş bir barajdır. Barajın inşası beş yıldan fazla sürmüş ve baraj 1956 yılında faaliyete geçmiştir. Sarıyar Barajı’nın yapımında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanı Adnan Menderes ve yine dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Cemil Gökçen emeği geçmiştir. Baraj, faaliyette olan Marshall yardımından alınan para ve Etibank’ın katkılarıyla 1951 yılında yapımına başlanmıştır. Sarıyer Barajı aynı zamanda Türkiye’nin ilk büyük Hidroelektrik santrali olma özelliğine sahiptir. Öte yandan Sarıyer Barajı, baraj gölü kategorisinde Türkiye’nin altıncı büyük gölüdür.

Sarıyar Barajı’nda aynı zamanda bir bakım atölyesi de bulunmaktadır. Bu ne anlama gelir? Türkiye’deki tüm hidroelektrik barajların(santrallerin) parça tamiri ve teçhizat onarımı burada yapılmaktadır.

 

Barajın Özellikleri Nelerdir?
  • Sarıyar Barajı, ciddi anlamda suyu enerjiye çeviren ilk barajdır.
  • Baraj ortalama 50.000-100.000 kişilik bir ilçenin enerji ihtiyacının tamamını karşılayabilecek bir kapasiteye sahiptir.
  • Baraj üst kısmında iki şeritli arabaların geçebileceği trafiğe uygun bir yol bulunmaktadır.
  • Baraj 311.649 KWh bir ortalama ile elektrik üretmektedir.
  • Barajın yüz ölçümü 78 kilometre karedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.