Gündelik Hayat

Satış Danışmanı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Satış danışmanları veya eski ismiyle tezgahtarlar, iş ilanlarında en çok karşımıza çıkan mesleklerden biridir. Satış danışmanları, şirketlerin müşterilerine yardımcı olmaları için istihdam ettikleri görevlilere denilmektedir ve pek çok görev ve sorumlulukları vardır. Daha önce mağazada çalışmak, part-time ve tam zamanlı çalışmak hakkında detaylı yazılar kaleme almıştık. Bu yazımızda ise satış danışmanlarının görevlerinden bahsedeceğiz. Satış danışmanı nedir? Kimdir? Satış danışmanlarının görevleri nelerdir? Satış danışmanları ne kadar maaş alırlar?

Satış Danışmanı Nedir?

Satış danışmanı, özellikle perakende sektöründe mağazalarda çalışan görevlilere verilen isimdir. Eski ismi tezgahtar olan bu mesleğin günümüzde anlamında genişleme olmuş ve kapsama alanı farklılaşmıştır. Satış danışmanları, mağazalar tarafından istihdam edilir ve mağaza içinde çalışırlar.

40 Yıllık Tezgahtarın Satış Danışmanına Dönüş Hikayesi

 

Satış Danışmanlarının Görevleri Nelerdir?

Satış danışmanlarının pek çok görev ve sorumlulukları bulunuyor. Bunlardan belli başlı olanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Reyon Düzeni

Mağazada çalışan satış danışmanları, mağazanın genel düzeninden sorumludurlar. Her satış danışmanının sorumlu olduğu bölümler vardır. Kimi satış danışmanları kabin bölgesinden sorumlu tutulurken kimi satış danışmanları da reyondaki düzenden sorumludur. Bozulan katları tekrar katlamak ve yerlerine yerleştirmek, ütüsü bozulan ürünleri ütüleyerek tekrar yerine koymak, kabinden çıkan ürünleri ait oldukları reyonlara yerleştirmek, satış danışmanlarının “reyon düzeni” başlığında görevleri arasında yer almaktadır.

Satış Danışmanlığı ile Çöpçülük Arasındaki Farklar

 

Müşterilere Ürünler Hakkında Yardımcı Olmak

Satış danışmanlarının en önemli görevi, isminden de anlaşılacağı üzere satış konusunda müşterilere yardımcı olmak, onların isteklerini yerine getirmektir. Satış danışmanları, müşterilerin istedikleri beden ve modelleri, müşterilere sunmak veya müşterilere uygun kombinleri tavsiye etmek ve mağaza satışlarına yardımcı olmak gibi birtakım görevlere sahiptir.

Satış danışmanları, müşterilere yardımcı olarak satışa ve mağaza cirosuna da katkıda bulunurlar. Gümümüzde neredeyse her mağazada prim sistemi uygulanmaktadır. Prim sistemi ise ikiye ayrılır:

1. Havuz Prim: Mağazanın genel durumu ve daha önceki yaptığı/gerçekleştirdiği rakamlar dikkate alınarak hazırlanan genel bir hedef ortaya çıkarılır ve satış danışmanları gerçekleşen hedef yüzdesi kadar prim alırlar.
2. Kişisel Pirim: Performans pirimi veya kişisel prim olarak da geçen bu pirim modeline göre satış danışmanları, sattıkları ürün fiyatının toplamları kadar pirim alırlar. Belirli bir ”alt” ve ”üst” limitleri vardır.

Eksik Çıkarmak, Koli Taşımak, Açılış Yapmak

Satış danışmanları, sadece reyon düzeninden veya müşterilere ürün sunmaktan sorumlu değillerdir. Mağaza içerisinde neredeyse her görevi yaparlar. Örneğin sebilin suyu çıkarılacaksa bunu satış danışmanları yapar, reyonda ürünün eksik bedeni varsa onu depodan satış danışmanı çıkartır, alarmını ve çeşitli işlemlerini yapar, eğer yeteri kadar tecrübe kazanmışsa mağaza açılışlarını dahi yapar. Yani kısaca satış danışmanı sadece satış yapmaz. Mağaza içerisinde her şeyi yapar. Paspas bile atar yeri gelince.

Not: Bazı mağazalarda trafik az olduğundan satış danışmanlarının görevi gerçekten çok hafif olabilior. Sadece satışa yardımcı olmaları ve mağazanın genel cirosuna katkı yapması bekleniyor. Örneğin Benetton böyledir ama Koton, LC Waikiki veya De Facto böyle değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.