Halkla İlişkiler

40 Yıllık Tezgahtarın Satış Danışmanına Dönüş Hikayesi

40 yıllık tezgahtar ismi nasıl oldu da satış danışmanına dönüştü? Tezgahtar, daha çok eskilerin bileceği bir kelime haline geldi. Bunda hiç şüphesiz iletişimcilerin büyük bir payı var.

Günümüz dünyasının en temel prensiplerinden biri olan uzmanlaşma ve markalaşma, perakende sektöründe de kendisini hissettirmiş ve bu alanda bazı değişimlere yol açmıştır.

Tezgahtar isminin değiştirilmesindeki en büyük neden tezgahtarın eskimiş ve farklı anlamları çağrıştıran bir kelime olmasıydı. İsimlerin farklı anlamlar ve farklı boyutlar ifade etmesi ise daha çok kelimelerin gücünde saklıdır.

Satış danışmanı ifadesi, dilimize halkla ilişkilerciler tarafından yerleştirilen bir kelime olmuştur. Satış danışmanı ismine baktığımızda bu ismin tezgahtardan çok daha prestijli olduğunu ve çok daha farklı anlamlar çağrıştırdığını görüyoruz.

Mesela tezgahtar, isim olarak düşünüldüğünde satışa yardımcı olamaz ve satışa doğrudan etki edemez, sadece düzenden sorumludur. Fakat satış danışmanı ismi verilerek tezgahtarın görevleri aynı şekilde devam etmiştir. Halbuki isminin çağrıştırdığından farklı düşünürsek tezgahtarlar da gayet satış yapabilir, satışa yardımcı olabilirdi.

Günümüzde satış danışmanları sadece “satış” odaklı mı çalışıyor? Elbette ki hayır. Tezgahtarın yaptığı tüm işler bugün satış danışmanı olarak nitelendirilen görevlilerin yaptığı işlerdir. Satış danışmanı, reyon düzeninden ve de satıştan sorumludur.

Mağazada Çalışmak

 

Fakat burada intiba oldukça önemli. Yani değişen dünyada veya algılanan düzende tezgahtar deyimi nasıl anlaşılıyor? Satış danışmanı ismi nasıl karşılanıyor?

Bugün pek çok ilan ve reklamda ya da duyurulursa satış danışmanı ibaresi kullanılıyor. Tezgahtar ise daha çok eskilerin, eski insanların kullandığı bir kelime. 40 yıllık tezgahtar isminin değişmesi kısaca budur.

Bunu başka kelimelerde de görmek mümkün. Negatif bir örnek vermek gerekirse, IŞİD’in ismi DAİŞ, DAEŞ başta olmak üzere pek çok telaffuzla anıldı burada da kelimelerin itibar konusunda önemini görüyoruz. Siyasette de örnekleri oldukça fazla.

Mesela son zamanlarda koalisyon kelimesi yerine ittifak kelimesinin kullanılması da buna iyi bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kelimeler, insanların algısını değiştiren önemli unsurlardır. Kelimelerle oynamak, onları birer demagog gibi ustaca kullanmak zihinleri belirli bir yönde etkilemek ve değiştirmek için pek çok kişi tarafından kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.