Gündem

Şebboy Çiçeği Hakkında Her Şey

Kokusu her yeri saran, güzel mi güzel ve rengarek bir çiçek mi arıyorsunuz? O zaman Şebboy çiçeği ile sizi tanıştırmanın vakti geldi. Kokusunun kalıcı ve çarpıcı olması nedeniyle, bu çiçek çoğu çiçek severin bahçesinde yer almaktadır. İster bahçenize renk katsın, isterseniz de evinizi süslesin; Şebboy çiçeği en sevilen çiçek türlerindendir. Bir odaya girdiğinizde, Şebboy çiçeğinin kokusunu hemen duyarsınız ve etkisi altına girersiniz. Bu çiçek hakkında daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?

Bugün ilgilisine Şebboy çiçeğinin türlerini, özelliklerini, ve bakımını anlatacağız. Eğer siz de evinizde Şebboy çiçeği beslemek istiyorsanız, bakımı gerçekten de çok kolay ve zahmetsiz. O zaman hadi gelin Şebboy çiçeği nedir ve nasıl bir çiçektir birlikte göz atalım!

Şebboy Çiçeği Özellikleri

Şebboy çiçeğinin bir diğer adı Matthiola Incana olarak bilinir ve bir çeşit süs çiçeğidir. Şebboy çiçeğinin toplamda 3700 türü ve 35 cinsi vardır. Türkiye’de ise 515 çeşit ve 85 cins yetişmektedir. Birbirinden farklı renkleri ve boyutları olan Şebboy çiçeğinin en çok bilinen özelliği kokusudur. Çiçeğin ortasındaki uçucu yağlar, Şebboy’un kokusunun kaynağıdır. Bu harika koku parfümeride ve kozmetikte de kullanılmaktadır. Hatta çok aşina olduğunuz ama Şebboy çiçeğine ait olduğundan haber olmadığınız bir koku bile olabilir.

Şebboy çiçeğinin yaprakları 10-15 cm uzunluğa sahiptir ve dikkat çekicidir. Çiçekleri ise 40-50 cm uzunluğundaki gövdelerde kümeler olarak bulunur. Kırmızı, turuncu, sarı, pembe, beyaz, mor… Şebboy çiçeğini birçok renkte bulmak mümkündür. Şebboy, kalıcı ve çok yıllık bir çiçektir. Yani kısa ömürlü olmadığı için doğru bakıldığı sürece seneler boyunca yaşamaktadır. Bakımı oldukça zahmetsizdir bu yüzden de çoğu insan Şebboy çiçeğini yetiştirme konusunda sorunlar yaşamamaktadır. Tohum ile yetişen bir bitki olduğu için siz de evinizde Şebboy çiçeği ekip, büyümesini sağlayabilirsiniz.

Şebboy çiçeğini yetiştirmek, bazı temel çiçekçilik becerileri gerektirir. Eğer Şebboy çiçeğini büyütülmüş ve en sağlıklı halinde elde etmek istiyorsanız, çiçek siparişi sitelerinden hızlıca temin edebilirsiniz. Buralardan aldığınız en kaliteli çiçeklere evinizde kendi çabanızla bakabilirsiniz.

Şebboy Çiçeği Bakımı – Nasıl Yetiştirilir?

Daha önceden de söylediğimiz gibi, Şebboy çiçeği bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir. Ekstra yaşam koşulları yoktur ve sadece temel gereksinimlere sahiptir. Bu kadar zahmetsiz ve kolay olmasından dolayı birçok kişi Şebboy çiçeği yetiştirmekte veya bahçelerinde bu çiçeğe yer vermektedir. Düşük sıcaklıklarda bile dayanıklılık gösteren bir çiçek olduğu için her mevsim yetiştirmek mümkündür. O zaman hadi gelin Şebboy çiçeği yetiştirmede bilmeniz gerekenlere göz atalım!

Sıcaklık ve Işık

Şebboy çiçeğinin sıcaklık algısı diğer çiçeklerden farksızdır. Bu konuda çok narin bir çiçek olmasa bile, yakıcı sıcaklardan ve dondurucu soğuklardan uzak tutulmalıdır. İdeal bir sıcaklıkta ve ışık altında bakıldığı sürece Şebboy çiçeği hızlıca büyür ve çiçekleri solmaz. Şebboy, ışığı sevdiği için yaz aylarında bu çiçeği ışık alan bir bölgeye koyabilirsiniz. Işığı sevse bile, çok bunaltıcı sıcaklarda Şebboy çiçeğini evde veya serin bir ortamda muhafaza etmenizde fayda var. Güneşin en tepede olduğu zamanlarda Şebboy’u gölge bir alana almalısınız. Mevsim fark etmeksizin, gözetim altında tutulduğunda her zaman yetiştirebileceğiniz eşsiz bir bitki türüdür.

Sulama

Şebboy çiçeğinin sağlıklı ve problemsiz büyümesini istiyorsanız, sulama periyodlarınıza dikkat etmelisiniz. Düzenli bir sulama düzeniniz olmazsa, Şebboy çiçeğiniz zamanla solacaktır. Sulama her zaman kararında ve orta düzeyde olmalıdır. Şebboy çiçeğini ne fazla sulamalı, ne de susuz bırakmalısınız. Mevsime göre su miktarını ayarlayabilirsiniz. Örneğin yazın sulama miktarını artırırken, kışın bunu bir miktar azaltabilirsiniz. 2-3 gün aralıklarla sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şebboy çiçeği nemli kalması gereken bir çiçektir.

Toprak ve Saksı Seçimi

Şebboy çiçeğinin toprağı nemli ve kaliteli olmalıdır. Toprak çok kuru ve ıslak olursa, Şebboy çiçeği yetişmez ve solar. Koyu renkte, yumuşak ve güçlü bir toprak tercih etmelisiniz. Minerali bol olan topraklar Şebboy çiçeğinin en mutlu olacağı toprak çeşididir. Humus bakımından zengin ve besin değerleri yüksek topraklar, Şebboy’un daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır. Toprağın drenajının iyi bir şekilde yapılması gerektiğini de unutmayın. Şebboy, gittikçe boy atan bir bitki olduğu için buna uygun bir saksı seçmelisiniz. Büyüyünce içine sıkışacağı bir saksıdan kaçınmalısınız.

Gübreleme

Şebboy çiçeğinin toprağını aşırı gübrelemek çiçeğin yetişmesine engel olacaktır. Gübre bazı durumlarda çiçek için faydalı olsa bile, fazlası her zaman zarardır. Kısa zaman içerisinde yetişmesi amacıyla gübrelediğiniz çiçek, istediğiniz şekilde büyümeyebilir. Bu yüzden ortalama düzeyde gübre takviyesi yapılması Şebboy çiçeği için en uygunu olacaktır. Eğer Şebboy çiçeğini, çiçek siparişi ile aldıysanız, gübrelemeye ihtiyacınız yoktur.

İlaçlama

Şebboy çiçeğinin böceklenmesini ve hastalanmaması için çeşitli ilaçlar kullanabilirsiniz. Bunlar kesinlikle kimyasal içermemeli ve doğal karışımlar olmalıdır. Çiçeğinize sineklerin üşüşmemesi ve böceklerden arınması için sağlıklı ilaçlar kullanabilirsiniz. Bunun için sirkeli su, tuzlu su veya aspirinli su gibi yöntemler kullanarak hem Şebboy çiçeğinin sağlıklı kalmasını hem de gereksiz haşerelerden arınmasını sağlayabilirsiniz. İlaçlamayı da düzenli olarak uygulamanız gerektiğini lütfen unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.