Biyografi

Sezai Karakoç Kimdir? Fikir Dünyası

Monna Rosa, Sürgün Ülkesinden Başkentler Başkentine, Ey Sevgili gibi çok önemli şiirleriyle tanıdığımız Ahmet Sezai Karakoç.  

Kendisine ait iki önemli eseri yorumlamadan önce hayatını yazmayı ve az da olsa onu tanımayı uygun gördüm. Çünkü fikir dünyası geniş, tahayyülü zengin bir yazar ve şair olan Karakoç’un eserlerinden önce onu daha iyi tanımak eserlerine yoğunlaşmamızı kolaylaştıracaktır.

1933 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelir. Ortaokulunu Maraş’ta liseyi ise Gaziantep’te tamamlar. Üniversite de ise felsefe okumak isteyen Karakoç babasının ilahiyat okumasını istemesi üzerine başka bir yola başvurarak parasız yatılı bölümü bulunan siyasal bilgiler fakültesine başvurarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine başlar. Buradan 1955 yılında mezun olur. Belli bir zaman resmi memurluk görevlerinde bulunur, birçok kez istifa edip yeniden göreve başlar fakat 1973’te ki istifasının ardından hiçbir resmi görevde bulunmayarak memurluk hayatına son verir.   

İstanbul’da Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kurar ve 1990 yılında da Diriliş Partisini kurar. Son olarak 2007 yılında halen başkanlık ettiği Yüce Diriliş Partisi kurmuştur.  

Yusuf Kaplan ise onun için: ‘’üç Sezai Karakoç’tan bahsetmemiz gerekir. 1. Sanatçı 2. Düşünür 3. Ahlak Adamı. Bu üçünü irtibatlı düşünerek tam olarak Sezai Karakoç portesini çizmemiz mümkün’ ’diyerek Karakoç’u daha iyi anlamamıza yardımcı olur.  

Şiir ve yazılarda genel olarak dini bir anlayışla, islamı bir çizgiyle ilerler. Başka bir terimle ‘metafizik’ öğelerini Türk edebiyatına kattığı söylenir.  

Anne temasını eserlerinde çok fazla işleyen Karakoç, Necip Fazıl’dan da hayli etkilenmiştir.  

Hayatını yeni bir medeniyet, yani islam medeniyeti kurmaya hedefleyerek geçirir. Ve eserlerine de bunu sıklıkla yansıtır. İslam şuuru, İslam felsefesi üzerine çok fazla yazı kaleme alır. Ve istediği bir ‘diriliştir’ bu diriliş yeniden islamı ayağa kaldıracak yeniden uyuyanları uyandıracak bilinç ve irade sahibi yapacaktır.  

Hayatı kısaca böyle olan Karakoç eserleri ile ses getirmiş şiirleri dilden dile dolaş kitapları halen coşkuyla okunmaya devam etmektedir.  

Bir sonraki yazılarımda Sezai Karakoç’a ait iki eseri yorumlayarak ana temasını kaleme alacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.