Eğitim

Sis Nedir? Nasıl Oluşur? Oluşumları Açısından Sis Tipleri Nelerdir?

Sis nedir, nasıl oluşur ve oluşumları bakımından sis tipleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli coğrafi terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca sis konusuna değineceğiz.

Sis Nedir?

Küçük ölçüde bir yoğunlaşma şekli olan sis aynı zamanda bulutun yer yüzüne inmiş şeklidir. Fiziksel açıdan bulut ile sis arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bulutların hemen hemen çoğu hava kütlesinin yükselmesi sonucu adyabatik soğuma ile meydana gelmektedir.

Sis Nasıl Oluşur?

Sislerin nasıl oluştuğunu hep merak etmişizdir. Peki sis neden ve nasıl oluşur? Sis; nemli bir hava kütlesinin yükselip soğuması (yamaç sisi), yer ve su yüzeyinin soğuması ya da hava kütlesinin fazla miktarda nem alarak yoğuşma noktasının altına düşmesi sonucu oluşur. Sisin meydana gelmesinde en önemli faktör, havanın durgun ve gökyüzünün açık olmasıdır. Sisler, oluşumları bakımından dörde ayrılır;

  • Radyasyon Sisi
  • Adveksiyon Sisi
  • Orografik Sisi
  • Buharlaşma Sisi

Deniz, hava ve kara-yolu ulaşımının aksamasına hatta bazen de durmasına neden olan sis, gündelik yaşamda da bazı aksaklıklara neden olur. Örnek vermek gerekirse kış aylarında Balkanlar’dan gelen soğuk havanın Boğazlar üzerinden geçmesiyle meydana gelen sisler, deniz ulaşımının durmasına neden olmaktadır.

Sis, difüz radyasyona neden olduğu ve havadaki nemi artırdığı için bitkiler üzerinde de etkili olmaktadır. Özellikle sık sis alan yamaçlarda difüz radyasyon altında yetişen kayın, göknar ve ladin gibi ağaçlardan oluşan ormanlar yaygındır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.