Halkla İlişkiler

Boyutlarına Göre Etkinlikler Nelerdir? Etkinlikler Kaça Ayrılır?

Etkinlik, halkla ilişkiler dalının önemli kolları arasında yer almaktadır. Etkinlikler, çeşitli yöntemler kullanılarak bir marka, kurum, ürün ya da hizmetin tanıtımını yapan oluşumlara denmektedir. Boyutlarına göre etkinlikler neler ve etkinlikler kaça ayrılır. Etkinlik yönetimi konusundaki bu haftaki yazımız ”boyutlarına göre etkinlikler” üzerine olacaktır. Boyutları göre etkinlikler 4 kısma ayrılmaktadır.

1- Mega Etkinlikler

Çok fazla sayıda katılımcının olduğu ve çok geniş çaplı bir organizasyonun gerekli olduğu etkinlikler ”mega etkinlikler” olarak adlandırılır. Örneğin 4 yılda bir düzenlenen FIFA Dünya Kupası ya da yine 4 yılda bir düzenlenen EURO turnuvaları buna örnektir. Bu etkinliklere katılımın çok olduğu gibi bu etkinlikler ekonomik açıdan da hem yapılan bölgeye hem de etkinliği düzenleyen kuruluşa ciddi katkıda bulunur. Örneğin Almanya 2006 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığında bu turnuvadan 1 milyara yakın kar etmiş, FIFA ise bu turnuvada 1.9 milyar kazanmıştır.

2- Hallmark Etkinlikler

Daha çok bir bölgenin ya da şehrin etkinliğinin küresel çapta yapılması veya bu etkinliklere küresel çapta çok katılımcı gelmesidir. Bu tür etkinlikler ise ”hallmark” etkinlikler olarak adlandırılır. Örneğin Rio Karnavalı buna en iyi örnek olarak gösterilebilir. Etkinliğin çıkış yeri olan Rio’daki bir karnaval daha sonra tüm dünyada popüler olmuş ve karnavala yurt dışından da katılımcılar gelmiştir.

3- Büyük (Major) Etkinlikler

Çok fazla sayıda katılımcının olduğu etkinliklere büyük (major) etkinlikler adı verilir. Örneğin Formula 1’in İtalya ayağını izlemeye gelen 115 bin kişi, etkinlik kapsamında ”büyük (major) etkinlik” kapsamında yer alır. Bu etkinlikler medyadaki yansımalarla da büyük ilgi görürler.

4- Yerel Etkinlikler

Kürsel çapta olmayıp daha çok küçük bir yer ya da bölgeyi ifade eden etkinliklere ”yerel etkinlikler” adı verilir. Bu etkinliklere asıl amaçlanan bölge ekonomisine ve bölgeye çeşitli açılardan katkıda bulunmaktır. Örneğin Çoruh Nehri’nde yapılan rafting sporu ya da her yıl Kırkpınar’da düzenlenen güreş yarışmaları bu türe örnek olarak gösterilebilir.

(Daha önceki yazılarımızda Etkinlik Yönetimi konusu üzerinde çeşitli konu başlıklarını kaleme almıştık. Detaylı bilgiler ve daha fazlası için sitemizin ”Halkla İlişkiler” kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.