Halkla İlişkiler

Soruya Soruyla Cevap Verme Tekniği

Soruya soruyla cevap verme tekniği iknanın en muzip ve akıllıca tekniklerinden biridir. İknanın birçok tekniği olmasına rağmen bu teknik ülkemizde özellikle sıkça kullanılmaktadır. Soruya soruyla cevap vermenin birçok nedeni ve sonucu vardır. Hep beraber bunlara bakalım. Soruya soruyla cevap vermenin sebepleri şunlardır:

1-) Soruyu tam anlamıyla anlayamadığınız anlarda soruyu tekrar etmek amacıyla soruya soruyla karşılık verebilirsiniz.

2-) Zaman kazanmak için soruya soruyla karşılık vermek en etkili yöntemdir diyebiliriz. Siz başka bir soru yönelttiğiniz zaman muhtemelen diğer karşısınızdaki kişi, sorduğunuz soruyu düşünürken siz yeterli zamanı almışsınızdır.

3-) Karşınızdaki kişiyi küçük düşürmek amacıyla soruya soruyla karşılık verebilirsiniz. Örneğin bir tarihçiye İspanya iç savaşıyla ilgili “İspanya İç Savaşı 1932 yılında Avrupa’nın en önemli sorunu olmamış mıdır?” tarzında bir soruya tarihçinin “İspanya İç Savaşı 1936-1939 yılında olmamış mıydı? demek gibi.

4-) Söyleyecek bir şey bulamadığınız zaman ya da köşeye sıkıştığınız zaman soruya soruyla karşılık verebilirsiniz genellikle işe yaramaz ve aynı zamanda çoğu zaman Türk erkeklerince oldukça sıkça kullanılır. Örneğin eve geç gelen bir erkeğe eşinin “Nerdeydin?” sorusuna “Nerede miydim?” karşılığını vermek gibi.
Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi soruya soruyla vermek en basit yöntemlerden biridir. Zaman kazanmaktan tutun çaresiz kalmaya ve hatta küçük düşürme amacı olarak da kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.