Tablo Analizi ve Yorumu

Tablo Analizi Ve Yorumu Nedir? Nasıl Yapılır?

Tablo analizi ve yorumu, Türkiye’de sadece Güzel Sanatlar Fakülelerinde okutulan bir ders. Ya da bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak öğrencilere verilen bir ders konumunda. Fakat tablo analizi ve yorumu, her vatandaşın akademik kariyer dışında muhakkak bilmesi, halkında ufak da olsa bilgi sahibi olması gereken bir konu. Sadece edebiyat ve sinema alanlarında değil “sanat” anlamında da bir gelişmişlikten bahsetmek istiyorsak, resme, müziğe ve tablolara da ilgi duymak, bunlarla ilgilenmek gerekir. Peki tablo analizi ve yorumu nasıl yapılır? Tablo analizi ve yorumu nedir?

Eser Sahiplerinin Etkilendiği Akımlar

Bir tablonun anlamını ve izleyiciye neler aktarmak istediğini anlamak için eser sahibinin bağlı olduğu veya etkilendiği akımlara bakmak gerekir. Örneğin Empresyonizm Munch’un eserlerinde vazgeçilmez bir öğedir. Ya da sürrealizm, Salvador Dali için de yine aynı şekilde önemli bir unsurdur.

Eser Sahibinin Ruh Hali

Tabloda anlatılmak istenenleri en iyi kavramak ve tabloda yer alan detayları anlamanın en iyi yöntemlerinden biri de ressamın biyografisi, yaşantısıdır. Mesela Munch için kız kardeşi, yaşama sebeplerinden biriydi fakat kız kardeşini genç yaşta kaybetti. The Sick Child eserinde kullanılan arka fon renginden, perdelerin biçimine kadar hemen hemen tüm detaylar melankolik ve kasvetlidir.

Kullalan Renkler

Tablo analizi ve yorumunda en çok başvurulan yöntem, hiç şüphesiz ki kullanılan renkler veya fırça izlerinin dağınık veya tok olmasıdır. The Potato Eaters adlı Van Gogh eserinde görüldüğü gibi kahverengi veya siyaha yakın tonlar, izleyicide “stres” veya “üzüntü” hissini uyandırır. Ufuk çizgisi tablolarda en çok kullanılan detayların başında gelir ve bir tabloda eğer ufuk çizgisi mavi veya gri tonlarında verilmişse eserde “umut” teması önemli bir yer tutar.

Gölgeler

Eserde gölgede bırakılan alanlar, ressamın yer vermek istemediği fakat sevmediği, rahatsız olduğu detayları içerir. Gölgelerde yer alan detaylar, her zaman kötü olmuş ve eserdeki korku, ümitsizlik ve acıyı temsil etmiştir.

Tarihsel Olaylar

Pek çok ressam, eserlerinde tarihsel olayları incelemiş ve tarihsel olayları kimi zaman gerçeklikle kimi zaman da kendi bakış açısıyla yorumlamış ve ele almıştır. Bu açıdan bakıldığında, eseri yorumlamak için, tablonun tarihi olaylarla ilgisini iyi araştırmak gerekir. Annibale Carracci’nin İsa’nın Mısır yolculuğunu anlattığı tabloyu yorumlamak için İsa’nın hayatına bakmak gerekiyor. Tablonun öncelikli olarak geçmişini bilmek, iyi yorumlanmasını sağlar.

Kısacası tablo analizi ve yorumunda bu sayılan birkaç detayı iyi yakalamak gerekiyor. Tablo analizi ve yorumu ayrıca yorumlayan kişinin de kendisinde olan bir şey. Mesela ayakların içe dönük olması, eserde köpeğin var olması gibi detaylar sadakat ve koruma içgüdüsünü çağrıştırır. Bu açıdan bakıldığında ise tablo analizi ve yorumu başlı başına bir iştir.

Sitemizde yer alan tablo analizi ve yorumu kategorisine tıklayarak birbirinden güzel eserleri yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.