Tablo Analizi ve Yorumu

Annibale Carracci – Landscape with the Flight into Egypt

Landscape with the Flight to Egypt, Annibale Carracci. Barok tarzının en önemi isimlerinden biri olan Annibale Carracci, 1560’da dünyaya geldi. Dönemdaşı olan Caravaggio’nun stilinden farklı olarak eserlerinde dini temalara yer verdi. Annibale Carracci, ölümünden 5 yıl önce Meryem, Yusuf ve Bebek İsa’nın Mısır’a zorunlu göçünü resmettiği “Landscape with the Flight into Egypt” adlı eserini çizdi.

Tablonun hikayesi şu şekilde: Hirodes ismindeki Yahudiye Kralı, Meryem adındaki bir kadının Mesih (Kurtarıcı) doğuracağını haber almıştır ve bölgede iki yaşından küçük tüm erkek bebeklerin ne olursa olsun öldürülmesini emreder. Roma askerleri de Hirodes’in bu emrini yerine getirir. Bu katliamı ve Kralın emrini haber alan Yusuf, ailesini korumak amaçlı Meryem ile bebek İsa‘yı yanına alıp Mısır‘a doğru yol alır. Bu yolculuk sayesinde hayatta kalan Kutsal Aile‘nin Mısır yolculuğu , Carracci‘nin resminin ana temasını oluşturuyor.

Mısır’da toplam nüfusun %10’unu oluşturan Kıptiler, tablonun hikayesini doğrulayan bir inanaca sahiptirler. Şöyle ki;

Kıptiler, Hazreti İsa’nın henüz iki yaşındayken Mısır’a geldiğini, burada bir müddet kaldığını, Aziz Markos’un da Milattan Sonra 40 yılında Mısır’a gelerek Hristiyanlığı yayma çalışmalarına başladığına inanırlar. Aynı zamanda Kıptiler, Aziz Markos’un İskenderiye Kilisesi’nin de kurucusu olduğuna inanırlar.

Kutsal Aile‘nin yolculuğunun yanı dura bir peyzaj işi (doğal güzelliklerin ön planda olduğu resim türü) olan tablodaki en dikkat çeken nokta, tabloda yer alan figürlerden ziyade arka planda görülen Mısır ve Mısır’ın silüetidir.

Tabloya dikkatli bakıldığında bulutların arasından kendisini belli eden ufuk çizgisinin yanı sıra kahverengi ve aynı zamanda genişçe çizilen kaleyle bir derinlik algısı oluşturan tablonun zemin kısmına baktığımız zaman Bebek İsa‘yı kucaklamış vaziyette duran Meryem (koruyucu rolü üstlenmiştir) ve arkalarında siyah renkte çizilen bir ata yol gösteren Yusuf‘u görmekteyiz. Bebek İsa’yı kucaklayan Meryem, üzerinde klasik, kırmızı elbisesi ve lacivert pelerini ile resmedilmiş. Yusuf ise tarihsel gerçekliğe uygun olarak tabloda yaşça daha olgun resmedilmiştir.

Ana teması “yolculuk” olan tabloda yola çıkan, yalnızca Kutsal Aile değil. Tablonun sağ kısmında görüldüğü üzere hayvanlarını otlatmakta olan çobanlar ve hemen altında, suya baktığımız zaman da sandalla akarsunun üzerinde gezinen bir yerliye rastlıyoruz. Kısaca tablo, Milattan sonraki yıllarda en önemli kişilerinden ve klişelerinden olan Kurtarıcı İsa ve onu korumakla mükellef ailesi yok sayılmış ve adeta Barok Dönemi eseri şeklinde bir profile sahiptir.

Enine ortadan ikiye bölünmüş bir yarım daire şeklindeki tablonun bu formatının sebebi, Roma’daki bugünkü Doria Pamphilj Galerisi olan şapelin zemin katı için tasarlanmış olmasıdır. Kardinal Pietro Aldobrandini’nin siparişiyle hazırlanan Annibale Carracci’nin bu eseri, 122 x 230 cm boyutlarında.

ResimBiterken

Deniz Aşığı Ressam: Aivazovsky ve Sea Coast

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.