Reklam

Tamek’in Sadece Sol Elle Meyve Suyu İçilen Reklamı

Tamek’in ”Enerjiyi Koy Sepete” reklamı, ilk bakışta sıradan bir meyve suyu firmasının reklamı olarak görülebilir olsa da reklamdaki bir detayın diğer ögelerden daha dikkate değer bir noktaya işaret ettiğini belirtmek gerekiyor: Reklamdaki gençlerin tamamı meyve suyunu sol eliyle içiyor.

Bu reklamın prime time televizyonlarda, sosyal medyada hatta toplu taşımada milyonların karşısına çıkarılması skandal bir durumdur. Sol elle yemek ya da içmek dinimizce caiz değildir ve tasvip edilmez. Tamek’in bu reklamı subliminal bir reklam örneğidir. Milyonların bilinçaltına sol elle yeme içmeyi normal bir davranış olarak aktarmak, dinimize açıkça da bir hakarettir. Tamek bu yanlışından derhal dönmelidir. Hele de gençlerimize, körpe dimağlarımıza yönelik tasarlanan bu bilinçli reklamın büyük zararları olacaktır. Sol elle yeme içmenin dinimizce uygun olmadığı daha önce de belirtildiği halde bu dönemde dahi böyle reklamların çekilebiliyor olması alenen bir meydan okumadır. Haşmetli ve âlicenap başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ve öncülüğündeki dindar nesil projemize en büyük zararlar bu gibi reklamlar aracılığıyla bilinçaltımıza ilmek ilmek işlenerek gelmektedir. Yine pek kıymetli reisimiz ve haşmetli önderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın dinimiz İslam’a yönelik tahkir edici söylemler doğrultusunda başlattığı İslamcı siyasetini baltalayan ve sekteye uğratan bu tarz reklamlarla firmalar ne yapmak ve nereye varmak istemektedirler? Yüce ve cömert gönüllü reisimizin siyasetine bu denli gövde gösterisi yapmak suretiyle şerh düşmek apaçık bir İslam düşmanlığıdır. Ve kuşkusuz bu gibi pürüz ve başarısız denemeler hakiki Müslümanların dikkatinden hiçbir zaman kaçmayacaktır.

Hakikaten de bu minik detay, reklamın sıradanlığının da önüne geçiyor. Klasik manada reklam çekiciliklerinden bir kaç tanesinin kullanıldığı bu reklamda bilhassa temaya gençlik ruhu ve neşe/sevinç çekiciliklerinin hakim olduğunu ifade etmek mümkündür. Öte yandan reklamın bir viral pazarlama amaçlamadığını, ”Contagious-ness” bir özelliğinin olmadığını da belirtmek gerekir. Reklam, bu yönüyle yukarıda da belirttiğimiz gibi son derece sıra dışı, klişe hatta vasat bir örnektir. Ancak vasatlık, reklam ajansı bu yönde düşünmemiş de olabilir, dikkat çekici bir ayrıntıya yer verilerek aşılmış görünüyor. Canlı renkler, doğa, güneş gibi unsurlar sağlığa atıfta bulunsa da bu kanıksanmış bir vurgudur.

Reklam yönetmeni, filmdeki oyunculara özel bir direktifte bulunmadığı müddetçe söz konusu kişilerin hepsinin de solak olması mümkün değil. Nitekim gitar çalan genç, filmin başında da görüldüğü üzere gitarı sağ eliyle çalıyor. Yani solak değil. Gençlerin hepsinin sol elle içmesindeki tek mantıklı gelen nokta, güneşin konumudur. Zira güneş, gençlerin soluna vuruyor ve meyve suyunu ön plana çıkarmak için yönetmen doğal ışıktan bu sayede faydalanmış olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.