Terbiye İçin Öğrenciler Hafif Okşanabilir Mi?
Samsun Valisi Osman Kaymak’ın Okul Müdürleri Toplantısı sırasında yapmış olduğu açıklama: Öğrenciler terbiye amaçlı hafif okşanabilir. Aynı zamanda Osman Kaymak’ın konuşmanın akabinde ”şikayet dilekçesi yazacaklardır, ben sizin arkanızdayım” ifadesini de özellikle kullanıyor. Bu ne anlama gelebilir? Osman Kaymak’ın dediği bu ifadeler ne derece doğru?
Öğrencilik yıllarımızda çoğumuzun dayak anıları vardır ve hep o dayak anılarını hatırlarken güleriz ama dayağı yediğimiz o anda hiçbirimiz olmak istemeyiz. Dayak zaten bir ıslah aracı değil öfkeyi kontrol altına alamama hastalığıdır. Bu yüzden dayağın herhangi bir makul açıklaması olamaz. Yani kimse ilkokul ve lise çağında bir öğretmnenden dayak yemeyi istemez. Öte yandan kaliteli eğitim devam etmediği sürece dayak her zaman var olur. Büyükşehirlerde öğrencilere dayak vakaları her ne kadar az rastlansa da Anadolu’da bu oran şehirlerden en az 3-4 kat daha fazla. Aradaki fark yine eğitimden.
Ayrıca konuşmanın yapıldığı yer: Okul Müdürleri Toplantısı. Siz şimdi bu konuşmayı okul müdürlerinin önünde yaparsanız bu suça teşvik olur, dayağın önünü ardına kadar açar. Akabinde ”arkanızdayım” gibi kasaba kültüründen izler taşıyan bir kelime ile gereksiz güvence teminatı verirseniz, okul müdürleri döver de söver de.
Zaten ”eti senin kemiği benim” anlayışının olduğu, öğretmenlere sarsılmaz bir itimatın görüldüğü, öğretmenlerin yaptığı her işte ”vardır bir bildikleri” denilen bir ülkede böyle bir açıklama yapmak büyük bir talihsizliktir.
Kendi çocuklarının ”hafifçe” okşanması durumunda elbette ki rahatsız olacak olanlar sonradan kalkıp bu açıklamayı yapmasınlar: Daha da samimiyetsiz oluyorlar.