Gündelik Hayat

Terzi Nedir? Görevleri Nelerdir?

Terzi, elbise dikimi ve tamiri ile uğraşan ve bunu para karşılığı olarak yapan kişilere verilen isimdir. Terziler bu işlerini yaparken belirli bir karşılık beklediklerinden zanaatkar olarak kabul edilirler.

Terzi Nedir?

Terzi, para karşılığı bir başkasının elbisesini diken, tamir eden ya da bir elbise dikip onu yeniden biçimlendiren ve bunu meslek haline getiren kimselere denmektedir.

Tarz Kelimesi ile Terzi Kelimesinin Aynı Kökten Geldiğini Biliyor muydunuz?

Evet. Terzi kelimesi ile tarz kelimesinin kökeni de aynı: Farsça. Farsçada

Derzi: Dikici, diken anlamlarındadır.
Derz: Dikme, dikiş işi.
Taraz: Elbise üzerine işlenen süs ve motiflere verilen isimdir.

Tarz, kelimesi ise buradan yani “taraz”dan gelir.

Terzilik, insanlığın en eski mesleklerinden biridir. Tarım Devrimi ile beraber yerleşik hayata geçen insanların, bundan sonraki yaşamlarında gerek yazın giyebilecekleri ince elbiseler; gerekse kışın giyebilecekleri kışlık, kalın kıyafetlere ihtiyaçları olmuştur.

Bu ihtiyaç ise terzi kavramının doğuşunu sağlamıştır. Terzilik, diğer meslekler gibi bir ihtiyaçtan doğmuştur.

Tarihte Terzilik

Tarihe baktığımızda terziliğin bir peygamber mesleği olduğunu görüyoruz.

İdris Peygamber’in elbise dikimi ve imalatı ile uğraştığını bilinmektedir. Yine aynı şekilde Hz. İlyas peygamber de dokuma ve iplik konusunda işinin ehli bir peygamberdi.

Terzi, Fransızca “couture” yani kişiye göre elbise dikmek, ısmarlama giysi imalatı anlamlarına gelir. Daha çok Doğuya özgü terzilik mesleğinin Avrupa’daki karşılığı budur.

Günümüzde diğer meslekler gibi terzilik mesleğinin de önem açısıdan itibar kaybına uğradığı görülmektedir. Mağaza sektörünün giderek baskın bir hal alması ve yayımı, terzileri ekonomik anlamda rekabet edemez hale getirmiştir.

Günümüzde terziler, daha çok paça tamiri, kol boyu, yan daraltma gibi ufak işlerle mesleklerini devam ettirmektedirler.

Eskiden iğne iplikle yapılan terzilik, günümüzde modern makinelerle yapılan bir meslek haline gelmiştir. Öte yandan terzilikte kullanılan teknolojik makinelerin giderek yaygınlaşması, terzilere olan ihtiyacın azalmasına neden olmuştur. Zira ilk önce el becerisi isteyen terzilik mesleği, makinelerin ortaya çıkması ile yetkinliğe ve ustalığa gerek duymadan kişilerin kendi onarımlarını yapmalarına imkan sağlamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.