Hukuk

Tüzel Kişilerin Türleri Nelerdir?

Tüzel kişilerin türleri nelerdir? Tüzel kişiler kaça ayrılır? Daha önceki yazılarımızda tüzel kişilerin ehliyetlerinden, kanuni ve iradi organlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca tüzel kişilerin türlerinden söz edeceğiz. Tüzel kişilerin türleri nelerdir ve tüzel kişiler kaça ayrılır?

Tüzel Kişi Nedir?

Belirli bir amacı yerine getirmek maksadıyla bağımsız bir varlık olarak örgütlenen; hak ve fiil ehliyetlerine haiz, kişi veya mal topluluklarına ”tüzel kişi” adı verilmektedir. Tüzel kişiler çeşitli kıstaslara tabi tutulurlar. Tüzel kişiler; bünyelerine göre ve tabi oldukları hukuka göre olmak üzere iki ana türe ayrılırlar.

Bünyelerine Göre Tüzel Kişiler

  • Kişi Toplulukları 
  • Mal Toplulukları 

Tabi Oldukları Hukuka Göre Tüzel Kişiler

  • Kamu Hukuku Tüzel Kişileri 
  • Özel Hukuk Tüzel Kişileri 

Kişi Toplulukları: Belirli bir amacın yerine getirilmesi için kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan ve bağımsız bir varlığa sahip topluluklardır. Dernekler, şirketler gibi.

Mal Toplulukları: Belirli bir amacın yerine getirilmesi için malların söz konusu amaca örgütlenmesi sonucu oluşan, bağımsız bir varlığa sahip tüzel kişilerdir. Vakıflar buna örnek olarak gösterilebilir.

Kamu Hukuku Tüzel Kişileri: Herhangi bir kamu hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla, kamu hukukuna ilişkin kanun ve hukuk kuralları çerçevesinde oluşan tüzel kişiliklerdir. Kamu yönetimleri ve kamu kurumları olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Özel Hukuk Tüzel Kişileri: Özel hukuka ilişkin kanun ve hukuk kuralları dahilinde oluşan tüzel kişiliklere denir. İktisadi amaç ya da kazanç paylaşma amacı güden tüzel kişilere ”şirket”; iktisadi olmayan gaye ya da kazanç paylaşmaktan başka bir gaye güden tüzel kişilere ise ”dernek” adı verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.