Çağdaş Türk ve Dünya TarihiTarih

Amerika Körfez Savaşı’ndan Ne Kazandı ?

Vietnam Savaşı’ndan sonra siyasi arenada gücünü tekrar kanıtlamak isteyen Amerika için Körfez Savaşı bulunmaz bir fırsattı. Vietnam Savaşı hem ABD için hem Amerikan askerleri için bir kabustu. Sovyetler’in 1989’da Afganistan’ı işgal etmesinin üzerinden bir yıl geçmeden, Irak Kuveyt’i işgal etmişti. Irak-İran Savaşı’ndan yıpranmış olarak çıkan Irak bozulan ekonomisini düzeltmek istiyordu.

Ülkenin güneyindeki zengin petrol yataklarına sahip Kuveyt hedef olarak belirlendi. Başta Amerika, İngiltere ve Fransa’nın tepkisini çeken bu hareketin sonucunda 28 ülke Irak’a savaş ilan etti. Kara ve hava harekatıyla Irak saf dışı bırakıldı. Irak’ın Kuveyt’i işgaline karşı çıkan devletler (ABD, İngiltere, Fransa) 8 yıl süren Irak-İran Savaşı’na hiçbir tepki göstermemiş, üstelik ABD İran’a İsrail aracılığıyla silah satmıştı. ABD tarafından doğrulanan bu hareket tarihe “İrangate Olayı” olarak geçmiştir. Savaşın sonucunda savaştan en karlı çıkan devlet ABD olmuştu. Ortadoğu’daki dengeleri kendi lehine çevirmeyi başaran ABD;

 

•Yeni silahların gerçek bir savaş ortamında deneme şansını buldu. Eski silahlarından son ken istifade ederek, onlardan kurtulmuş oldu.

•Saddam rejimine son vermeyip, bölgede Saddam’dan çekinen Arap ülkelerine bol miktarda silah ve mühimmat satışı yaptı, büyük kazançlar sağladı.

•Irak’a uyguladığı ambargo sayesinde petrol fiyatlarını kendisinin belirleyeceği bir sistem var etmiş oldu. Üçe bölünen ve zayıf kalan Irak’ı en nihayet 2003 yılında resmen işgal etti.

Camp David Antlaşması ile İsrail’in kendisinin bölgedeki temsilcisi olduğunu dile getiren ABD, böylece Irak’ın İsrail için bir tehdit olması yolundaki tüm engelleri kaldırmış oldu.

Vietnam fiyaskosundan sonra Körfez Savaşı ABD için her anlamda bir zaferdi. Siyasi, ekonomik ve askeri olarak bir zafer elde eden ABD böylece Sovyetler’in Afganistan’ı işgaline bir misillemede bulunmuş oldu.

Ayrıca Vietnam’daki beklenmedik direniş karşısındaki çaresiz geri çekilişten 15 yıl kadar sonra gelen bu ”zafer” ABD’yi tekrar Ortadoğu’daki “Okyanus Ötesi” güç haline getirdi.

 

Kargaşa ve kaos bu tarihten sonra bu coğrafyada hiç dinmedi. Barış, özgürlük ve ferah getireceğini iddia ederek Irak’ı 2003 yılında işgal eden ABD’nin coğrafyada kördüğümün iki ucunu daha da sıkmak ve germek dışında bir icraatı olmamıştır.

 

Arap devletlerinin bir arada yaşaması, tek devlet altında birleşmesi fikri Körfez Savaşından sonra suya düştü. Filistin bölgede Irak’sız tek başına kaldı. İran’ın bölgedeki etkinliği arttı.

2 thoughts on “Amerika Körfez Savaşı’ndan Ne Kazandı ?

  • ABD gerçekten de İ-İ savaşına tepki göstermemiş mi? 🙂

    Yanıtla
    • tozlumikrofon

      İrangate ile ABD İran’a silah yardımında bulunmuştur. Çıkarları gereği Irak’ın Ortadoğu’da siyasal olarak bir güç olmasını istemiyordu. Camp David Antlaşmasıyla İsrail’i kendi güvencesi altına almıştı. ABD aynı zamanda Irak’ın İsrail’e bir tehdit olduğunu da düşünüyordu.Tüm bunları göz önüne aldığımızda ABD, Körfez Savaşı’na gösterdiği tepkiyi İran-Irak Savaşı’nda göstermemiş, hatta İran’ı desteklemiştir.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.