Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Çelik Pakt (1939) Nedir? Hangi Devletler Arasında İmzalanmıştır? Amaçları Nelerdir?

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önce devletler arasında yaşanan ittifaklar ve işbirlikleri ile gerilim de hat safhaya ulaşmıştı. Özellikle Hitler’in 1933 yılında Almanya’da iktidara gelmesinin ardından tırmanan gerginlik 1930’lu yılların sonunda pik yapmış ve 1939 yılında da dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan II. Dünya Savaşı başlamıştır. İki savaş arası dönemde devletlerin birbirleri ile yaptığı anlaşmalar, bu dönemde “Pakt” olarak adlandırılmaktadır. Anti Komintern Pakt ve Üçlü Pakt gibi bu ittifakların yanı sıra Çelik Pakt da bu anlaşmalar arasında son derece önemlidir. Peki Çelik Pakt nedir? Hangi devletler arasında imzalanmıştır? Bu paktın amacı nedir? 

Daha önceki yazılarımızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi açısından önemli konu olan Devletler Arası Bloklaşma kapsamında Anti Komintern Pakt’ı ele almıştık. Bu yazımızda ise kısaca Çelik Pakt ve Çelik Pakt’ın ne olduğundan, nedenlerinden, amaçlarından ve hangi devletler arasında imzalandığından söz edeceğiz. 

Çelik Pakt Nedir? 

İtalya ve Almanya arasında oluşturulan bu Pakt ile her iki devlet de kendilerini ilgilendiren konularda birbirlerine yardım edeceklerini, anlaşmayı imzalayan devletlerden biri olası bir savaşa girerse diğer imzacı devletin savaşa giren devlete tam gücüyle destek ve yardım vereceğini teminat altına almıştır. 

İçerik olarak Anti Komintern Pakt ile oldukça paralel olan Çelik Pakt, 1936 yılında imzalanan Anti Komintern Pakt’tan sadece imzacı devletler arasında Japonya’nın olmaması yönüyle ayrılır. 

Hitler’in dünya egemenliği çerçevesinde başlattığı agresif politikaları, iktidara gelişinin üçüncü senesinde Anti Komintern Pakt ile başlamış, Çelik Pakt ile devam etmiş Üçlü Pakt ile zirveye çıkmış ve İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile amacına ulaşmıştır. 

Nazi Almanya’sı ile Faşist İtalya arasında 22 Mayıs 1939 tarihinde imzalanan Çelik Pakt, iki devletin de çıkarlarına uygun düşmüştür. Zira İtalya, siyasi birliğini geç tamamlamasından (1870) dolayı sömürge yarışında geç kalmış ve önemli toprakları İngiltere ve Fransa’ya kaptırmıştır. Yine aynı şekilde Almanya da İtalya gibi siyasi birliğini geç tamamlamış (1871) ve sömürge yarışında geç kalmıştır. 

Almanya, yarışta geç kalmasını Hitler’in Yaşam Alanı-Hayat Sahası adlı yayılmacı politikası ile kapatmaya çalışırken İtalya ise yeni yerler (Habeşistan) işgal ederek yarışta geç kalmanın dezavantajlarını kapatmaya çalışmıştır. 

İki devletin de paralel amaçlara sahip olması, birbirleri ile yakınlaşmasına neden olmuş ve 1939’da savaşın başlamasından önceki son safhasında bir ittifak kurmasına zemin hazırlamıştır. 

Diğer anlaşma ve ittifaklar ise Anti Komintern Pakt ile Üçlü Pakt’tır. Bu üç Pakt’ın ortak özelliği ise İkinci Dünya Savaşı’nda Mihver Devletleri oluşturmasıdır. Bu Pakt’lar hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linklere tıklayın: 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.