Gündem

Viking Mezarlarında Allah ve Ali İsimlerine Rastlanılması. Tarihsel Bir Nedeni Var Mı?

İskandinav ülkesi İsveç’te 9. Yüzyıla ait olduğu iddia edilen bir mezarda yapılan kazıda bulunan kumaşlar üzerinde Allah ve Ali isimlerinin yazması büyük bir heyecan yarattı. Uppsala Üniversitesi Eski Çağ Tarihi ve Arkeoloji Bölümü araştırmacılarından Annika Larsson, İsveç’in Birka şehrinde yapılan kazılarda kumaşlar üzerinde Allah ve Ali isimlerine rastladıklarını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uppsala Üniversitesi Eski Çağ Tarihi ve Arkeoloji Bölümü araştırmacılarından Annika Larsson, Vikinglerin İslam dini ve ölümden sonraki yaşama inanmış olabileceklerini iddia etti. Kumaşlar üzerinde bulunan yazıların Arapça harflerin düz ya da geometrik biçimde kullanıldığı Kufi yazı türüyle yazıldığını dile getiren Larsson, yazılara bazı yastıklarda da rastladıklarını, yazıların işlendiği elbiselerin de ölünün baş ucuna konulduğunu ifade etti.

Öte yandan Vikinglerin de ölülerini mücevherleri ve eşyaları ile gömdüğünü hatırlatan Larsson, kazının heyecana neden olduğunu söyledi.

Öte yandan Vikingler ile Orta Asya ve Kafkasya Türkleri ile alışverişine dikkat çeken Uppsala Üniversitesi Eski Çağ Tarihi ve Arkeoloji Bölümü araştırmacılarından Annika Larsson, mezardan çıkan Allah ve Ali yazılı elbiselerin Vikinglerin Volga Nehri boyunca İskandinavya ile Orta Asya arasında bir kültür alışverişi sırasında almış olabileceklerini veya bir yağmadan sonra elbiselerin Vikinglerin eline geçmiş olabileceğini söyledi.

Larsson, kazıda çıkartılan elbiselerin geçtiğimiz haftadan beri Enköping Müzesi’nde sergilenmeye başladığını ve serginin Şubat 2018’e kadar ziyaretçilere açık olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan iki yıl önce yine İsveç’te Björkö Adası’nda yapılan kazılarda, Allah yazılı bir yüzük bulunmuştu.

Peki Vikingler ile İslam coğrafyasının sebebi nedir? Daha önce Rusların Tarihi adlı yazımızdan bir bölümle konuya devam edelim;

” Norslar yani diğer bir adla hepimizin kulaklarının aşina olduğu biçimiyle Vikinglerdir. Bu topluluk Kavimler göçüyle kuzeye yani İskandinavya’ya çıkmış daha sonra ticaret için o anki adıyla Novgorod şehrine inmiştir.
Bu kavim ticaretlerini Hazarlar zamanında oraya yerleşmiş ‘saf’ yahudilerle yapmışlardır. Novgorod İdil-İran ve Orta Asya hattında ticaret yaptılar. Ticaret yapmak zaten Hazarlar’da tüccarlar için büyük kolaylık demekti. Geçiş güzergahlarının üzerinde bulunan Hazarlar ticaret yapanlardan da diğer devletlere oranla daha az vergi alıyordu. Bu ortam ve rahatlık ileride Hazar Barış (Altın) Çağı’nın oluşturacaktı.”

Yani Hazar Altın Çağı’nın bölgedeki Yahudi, Hazar, Nors ve diğer kavimlerin ticaret yapabildikleri bir dönemdi. Bu dönemin de ortalama 8 veya 9. yüzyılda olduğunu düşünürsek kazılarda Allah ve Ali isimlerine rastlanılmadı oldukça doğal.

Konunun Vikinglerle Olan İlgisi

Rus Diye Bir Millet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.