Deyimler ve Atasözleri

Vurun Abalıya Ne Demek? Anlamı ve Hikayesi

Vurun abalıya nedir? Vurun abalıya deyiminin anlamı ve hikayesi nedir? Vurun abalıya deyimi ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “vurun abalıya” deyiminden söz edeceğiz. 

Vurun Abalıya Ne Demek? 

Zengin ile fakir arasındaki sosyal adaletin olmadığını ironik bir dille anlatılan “vurun abalıya” deyimi, gerçekten de aba, yani kaba bir kumaştan yapılan elbise giymiş olana vurmak anlamı taşır. 

İnsanın kıyafeti ile anlaşıldığı ve değer gördüğü bir düzenden abalı, her zaman vurulan, dövülen ve hor görülen olmuştur. 

Can Yücel bir şiirinde bu deyimle ilgili olarak şu satırlara yer verir:

davacı zengin, davalı yoksulsa 

zenginden yana işler yasa 

davacı yoksul, davalı zenginse 

davalıda kalır yine nizalı arsa 

davacı da davalı da zenginse davada 

özür diler çekilir aradan kadı 

davacı da davalı da yoksulsa, bak, 

sade o zaman işte yerin bulur hak

Vurun abalıya deyimi, adalet ve eşitliğin; hak ve hukukun sadece zenginden ve güçlüden yana olduğunun bir örneğidir. 

Vurun Abalıya Deyiminin Hikayesi 

Vakti zamanında, insanların ne ve nasıl giyindiği ile yargılandığı ve insanlar arasında sosyal statünün bariz belli olduğu dönemde, sokak arasında bir tartışma ceryan eder. Deyime konu olan sözün Balıkesir Çarşısı’nda olduğu rivayet edilir. 

Şehirli bir zengin, çarşıda bir köylünün karısına sulanmış ve işin içine “namus” meselesi girince tartışma haliyle büyümüş. Olay, yakın konu komşu ve esnafın tartışmaya iştirakı ile daha da büyümüş. Tartışma tekme, tokat, küfürleşme safhasına geçince esnaf iki tarafı da ayırmaya başlamış. 

Dükkanlardan birinde ise olay aynen izlenmektedir. Usta, çıraklarına “koşun bakmayın öyle, kavgayı ayırın” der ve çıraklar da koşa koşa gider. O hengamede kimi kimden ayıracaklarını, kime vuracaklarını bilmeyen çıraklar ustalarına seslenmişler:

– Kime vuralım? 

Usta, bir an düşünmüş ve başına iş almamak için tekrar çıraklarına seslenmiş:

– Ulan, sorulur mu? Vurun abalıya, abalıya vurun! 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.