Teknoloji

Web Sitesi Türleri

Günümüzde Web siteleri gündemi takip etme, sosyalleşme, bilgi edinme, paylaşma, kurumsallık ve özel uğraş alanı gibi çeşitli sebeplerle hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri haline geldi. Web siteleri olmadan belirli bir bilgiyi öğrenemiyor ve para akışı, görsel paylaşımı, bilgiye erişim gibi konularda eksik kalıyoruz. Hayata kattığı en önemli yenilik ve güzelliklerinden biri ise oldukça pratik ve hızlı olmasıdır. Web siteleri esasen bir kurum ve kişi için vitrin görevini üstlenirler. Web siteleri sayesinde bir yerler tanıtılır, bir ürün ve hizmet sunulur, kampanya duyurulur. Bu yazımızda ise kısaca Web sitesi türlerinden bahsedeceğiz.

1- Kurumsal web siteleri
2- Pazarlama web siteleri
3- Yayın siteleri
4- Veri tabanlı siteler
5- Kişisel siteler

Kurum(sal) web siteleri: Bu siteler müşterilere kurumla ilgili genel, asıl bilgileri, aracı kanalların varlığını haber veren sitelerdir. Bu tür sitelerde ürünlerle ya da hizmetlerle ilgili bilgiler verilirken çevrimiçi satış yapılmamaktadır. Kurumların dış dünyaya açılan pencereleri olarak da değerlendirilebilecek web siteleri, hedef kitlelere (target audience) şirketin/kurumun kim olduğunu, ne zaman kurulduğunu, kurumun misyon, vizyon, amaç ve hedeflerini, stratejilerini, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerini (KSS), tüketicilere sağladığı ürün-hizmetlerin ne olduğunu ve özelliklerini, kurumla her an iletişimde bulunulacak adres ve telefonlarını, sanal (Web) ortamda ürün-hizmet-kampanya satışını, hatta satış (servis) sonrası hizmetleri sunmaya olanak sağlayan bir ortam olarak kurumu anlatan, tanıtan, tanımlayan bir yapıya sahiptir. Kısaca kurum kimliğinin bir taşıyıcısıdır

Pazarlama web siteleri: Müşterilerle beraber  ve daha yakın bir temas-etkileşim içinde bulunan bu siteler, direkt (doğrudan) çevrimiçi satış ve diğer pazarlama aktivite ve stratejilerinin  gerçekleştirilmesinde uygun şekillerde dizayn edilmiş sitelerdir.

Yayın siteleri: Bunlar en temel (basic) web siteleridir. Şirket, siteyi ziyaret eden tekil ziyaretçi veya müşterilerin gazete, broşür ya da dergi gibi okuyabilecekleri yazılı materyalleri online (çevrimiçi) durumuna getirip, web sitesinde kolayca okunur hale getirir.

Veri tabanlı siteler: Yayın yapma, içerik paylaşma yeterliliğine ek olarak, bu siteler özel (şahsi) müşteri isteklerine karşılık verebilmekte ve satın alma ve satma gibi opsiyonlara olanak tanımaktadır.

Kişisel siteler: Müşterilerin verdikleri bilgileri, ürünleri verimli hale getirme ve kişileştirme amacı ile kullanılan en gelişmiş sitelerdir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.